Nieuws 2011-2012

Het KAK verhuist: inpakken en wegwezen!

Het schooljaar 2011-2012 zit erop, leerlingen zijn met vakantie, directie, leerkrachten en secretariaatsmedewerkers hebben verwoed verder ingepakt. De school sluit haar deuren op de Klein Berchemstraat en opent de nieuwe deur op de Vande Sandestraat op 24 augustus.

Foto's: Het KAK verhuist: inpakken en wegwezen!

Proclamaties

De proclamatie van dit schooljaar was zeer bijzonder:het was de laatste lichting in de structuur van het K.A.K aan de Klein Berchemstraat. Om dit speciaal te vieren was ook Joseph Camerman uitgenodigd: de allereerste leerling van ons Atheneum in 1936!

Een fijne groep leerlingen neemt afscheid van deze school. Zes jaar lang hebben ze in dit gebouw uren, dagen, weken met elkaar doorgebracht. In die zes jaar zijn ze een (h)echte groep geworden, ze hebben samen een weg afgelegd. Samen hebben ze veel beleefd in de klas en erbuiten, vooral op GWP.

Van harte proficiat aan al deze leerlingen en welkom bij de grote groep EX-kakkers!

Foto's: Proclamatie van onze retorica 2011-2012

Bezoek Campus Elisabeth

Op zaterdag 9 juni stelde het KA Koekelberg de Campus Elisabeth, de gebouwen van de voormalige HUB waar wij - in afwachting van de volledige vernieuwbouw op de huidige campus aan de Klein Berchemstraat - tijdelijk ons onderkomen zullen vinden, open voor de ouders van onze leerlingen. Een warm en enthousiast onthaal met koffiekoekjes, warme chocomelk en koffie zorgde onmiddellijk voor de gepaste sfeer.

Het welkomstwoord door de directeur werd gegeven in een van de aula's die ter onzer beschikking zullen staan, wat bij vele ouders een herinnering aan vroeger opriep, en veel leerlingen al een blik op de toekomst deed werpen. Aansluitend werd het gebouw in kleine groepjes van een vijftiental personen bezocht, onder begeleiding van een van de talrijk aanwezige leerkrachten. Het onthaal, de tuin (die als ontspanningsruimte zal dienstdoen), de refter, de verschillende gangen met lokalen en de administratieve gang, maar ook de nabijgelegen sporthalaccommodatie stonden op de lijst van te bezoeken plaatsen.

Hoewel het gebouw niet geconcipieerd werd voor humaniorastudenten, en er nog heel wat werk te verrichten valt (het installeren van een schoolbel, het polijsten van de vloeren, het verwijderen van vasttapijt in enkele lokalen, ...) kon het toch op heel wat bijval rekenen van de leerlingen en hun ouders. En zoals het een gereputeerde school van het GO! Onderwijs past, kwam er natuurlijk ook opbouwende kritiek van de ouders : zij kunnen hun op- en aanmerkingen mailen naar de school, zodat we samen school kunnen maken. In de mate van het mogelijke zal voor de geuite werkpunten een passende oplossing gezocht worden.

Met meer dan 200 bezoekers mogen we deze opendeurdag dan ook als een waar succes bestempelen!

Onze nieuwbouw haalt de kranten

Recentelijk is er een persconferentie geweest samen met Minister Pascal Smet en de Vlaamse Bouwmeester over het programma Scholen van Morgen.

Eén van de besproken projecten was Koekelberg. In verscheidene kranten zijn er hierover artikels verschenen.


bron: De Morgen, vrijdag 1 juni 2012

Leerkracht wiskunde genomineerd tot 'leraar van het jaar'

We kunnen allemaal fier zijn. De leerlingen van 2 Grieks-Latijn en oud-leerlingen van Dhr. Loyens hebben ervoor gezorgd dat hij genomineerd werd tot 'leraar van het jaar'.

Muzikale avond

11-05-2012

Vrijdag 11 mei, 7.30 u 's ochtends. De ochtendstond voorziet je spreekwoordelijk telkens weer van het nodige goud, maar deze ochtend stond ditmaal ook bol van talloze kriebels. De leerlingen wisten het, de leerkrachten waren op de hoogte en de directie kon net zoals iedereen nauwelijks wachten tot de avond viel. Die avond was het immers muzikale avond en dat beloofde, zoals de traditie het wil, een avond van grenzeloze creativiteit te worden.

Dit jaar was het niet anders. De artiesten waren de leerlingen, het publiek was zowat iedereen. Ouders, leerlingen, leerkrachten, vrienden, oma's, opa's, verre ooms en grappige tantes, ze waren allemaal present om de leerlingen op een andere, verrassende manier te zien performen.

En ook dit jaar was het een voltreffer. De muziek trof je recht in het kloppende hart en toonde het bruisende atheneum van Koekelberg op zijn best. Lachende gezichten, oorverdovend applaus, en kippenvelmomenten, dat is wat de muzikale avond betekent. We kijken al uit naar de volgende editie. Noteer alvast vrijdag 3 mei 2013 in je agenda.

Foto's: Muzikale avond

MEP Lier 2012: Len blinkt uit als commissievoorzitter en Jelle gaat internationaal!

09-05-2012

Vier leerlingen van onze school zetelden de voorbije week in het Model Europees Parlement. Manuela Garcia Zuluaga, Jelle De Dekker en Sam Stegen verdedigden met vuur de belangen van Spanje. Len de Mooij had een hele commissie onder zijn hoede.

Maandag 7 mei werd de zitting in Lier officieel geopend door Marleen Vanderpoorten (burgemeester van Lier en gewezen onderwijsminister) en door Marianne Thyssen (Europarlementslid). Nadien vergaderden de commissies op uitgekiende locaties om zich te buigen over een specifieke problematiek. Onze commissieleden vertegenwoordigden Spanje samen met leerlingen van onze partnerschool in Nederland, het Merletcollege. Spanje kon alleszins overtuigen. Jelle speelde een voortrekkersrol en kan in het najaar deelnemen aan de internationale editie van het MEP in Cadiz, Spanje!

Hier zie je Len aan het werk in zijn commissie 'landbouw en visserij'. Hij kon met zijn commissie een sterke resolutie opstellen en werd deze dan ook "met de goedkeuring van de voorzitter" aangenomen. Len De Mooij mag zelfs volgend jaar voor de derde keer mee, want hij werd verkozen tot voorzitter van het presidium! Dit is een enorme eer en verantwoordelijkheid. Hij leidt met 2 andere zesdejaars de editie van volgend jaar. Vandaar ook een dikke proficiat en tot op de zitting in Breda 2013!

Foto's: mep

Onze leerlingen bezoeken overlevenden van WOII

09-05-2012

Na de herdenkingsplechtigheid aan de Congreskolom op 8 mei en in de Senaat, gingen onze zelfde 5 leerlingen uit het vijfde jaar een laatste getuige interviewen in Koekelberg.

Richard Deryckere was tijdens WOII een politiek gevangene. Hij werd opgepakt vanwege zijn activiteiten bij het verzet.

Hij vertelde zijn zware verleden van kampen en uiteindelijk over de bevrijding.

Voor onze leerlingen was het zeer aangrijpend.

Deze getuigenis zal samen met een aantal andere gebundeld worden in een boek over de concentratie- en vernietigingskampen.

Foto's: Onze leerlingen herdenken WOII

Onze leerlingen herdenken WOII

08-05-2012

Op 8 mei 1945 eindigde in België WOII. Suzanne, Maureen, Charlotte L., Reda en Mirwaïs van het 5de jaar werden uitgenodigd om gisteren (8 mei 2012) de herdenking aan de Congreskolom en in de senaat bij te wonen. Ze stelden een tekst op die door Suzanne werd voorgelezen en legden ook een krans neer.

Hier kan u de tekst lezen.

Foto's: Onze leerlingen herdenken WOII

Muzikale avond

08-05-2012

Beste muzikale vrienden

Vanaf maandag 7 mei tot en met donderdag 10 mei kan je aan het aquarium op onze school tickets kopen voor de muzikale avond. De tickets kosten vijf euro en de opbrengst wordt in de aankoop van instrumenten geïnvesteerd. Je kan de tickets tijdens de kleine speeltijd en de middagpauze kopen.

Iedereen is uiteraard welkom, dus breng jullie vrienden, familie en ouders mee.

De avond vindt plaats op vrijdag 11 mei om 20.00u hier op onze school. De refter wordt dan omgetoverd tot een spetterende concertruimte.

Rope-skipping op school!

08-05-2012

Vijftien Brusselse middelbare scholen ontdekken deze weken klassieke muziek in een nieuw jasje. K.A. Koekelberg is er één van! De Festival on Sports Tour brengt een combinatie van klassiek en, jawel, ropeskipping. Op donderdag 3 mei kwam de ploeg van Festival on Sports Tour een hele dag met de vrachtwagen naar onze school.

Het Festival van Vlaanderen Brussel levert al jaren inspanningen om kinderen en jongeren op een actieve manier in contact te brengen met klassieke muziek. Beleving staat hierbij centraal. Dit jaar gebeurt dat in combinatie met ropeskipping, de moderne variant van touwtjespringen. Dat is een toegankelijke sport die niet al te veel kost en zowel individueel als in team beoefend kan worden.

De vrachtwagen parkeerde op de speelplaats. Binnenin was er podium voor de topmuzikanten Koen Plaetinck, Jaume Santonja en Mattijs Vanderleen, die live muziek speelden. De demonstratie werd gegeven door DDF Crew, die nog wereldkampioen zijn geweest.

Na de demonstratie in de eerste speeltijd konden de leerlingen het tijdens de middagpauze zelf eens proberen. Het ziet er best spectaculair uit met heel wat indrukwekkende bewegingen, tot salto's toe. De leerlingen waren zeer enthousiast! De foto's spreken voor zich.

Foto's: Rope-skipping op school

BBC Public Speaking Awards 2012 - De finale!

21-04-2012

Op zaterdag 21 april was het dan zover: de laatste 10 finalisten mochten het tegen elkaar opnemen om een plaats te veroveren in de internationale finale!

In de voormiddag stonden de 'impromptu speeches' op het programma: de kandidaten kregen 15 minuten tijd om een speech van drie minuten voor te bereiden. Op woensdag 18 april zijn de 10 finalisten gecoacht voor deze vorm van speechen en dat heeft zijn uitwerking op Mathilde niet gemist. Ze bracht een van de beste impromptu speeches en wist haar ervaringen en leefwereld zo te gebruiken dat ze perfect in haar onderwerp pasten. In het filmpje op de website van de wedstrijd kun je nog een stukje zien van haar impromptu speech.

Tijdens de namiddag brachten de kandidaten hun 'prepared speeches' en ook hier wist Mathilde te overtuigen. In de vragenronde verloor ze eventjes haar kalmte maar gelukkig herpakte ze zich snel en wist ze ook in de vragenronde nog een goede indruk te maken. Het was een spannende finale: zeker vijf sprekers behoorden tot de kanshebbers maar één kandidaat liet in de voor- en de namiddag toch wel zien dat hij onder alle omstandigheden goed presteerde dus hij werd de terechte winnaar. Gelukkig vielen ook de andere finalisten in de prijzen: ze kregen allen een i-phone!

Op dezelfde dag vond ook de finale van de Digital Voice Awards plaats: een vrij nieuwe spin-off van de speechwedstrijd waarin de kandidaten een filmpje moeten maken over een bepaald onderwerp. Oud-leerlinge en runner-up in 2010 Caroline Landsheere won met een grappig filmpje over facebook deze wedstrijd!

Voor meer filmpjes en foto's kun je terecht op:

BBC-awards

Ook dit jaar bedanken we natuurlijk weer alle deelnemers voor hun inzet: Suzanna Burgelman, Elisa Franco, Charlotte Landsheere en Mathilde Wynsdau. Mooi werk, dames!

Charlotte wint Zonta-prijs!

17-04-2012

Zonta International is een NGO met algemeen consultatief statuut bii ECOSOC, en heeft verder internationaal adviserende bevoegdheid bij UNESCO, UNICEF, UNIFEM, ILO, UN Women, de Internationale Vrouwenraad en, op Europees vlak, bij de Raad van Europa. Young Women in Public Affairs - YWPA

Zonta gelooft dat jonge vrouwen de sleutel zijn tot de vooruitgang van vrouwen op gebied van de openbare dienstverlening. Dit programma erkent jonge vrouwen (hoger secundair of pre-universitair) die blijk geven van leiderschap en inzet voor publieke dienstverlening en moedigt hen aan verder deel te nemen aan het openbare en publieke leven.

Elk jaar wordt een prijs toegekend aan 1 leerlinge die zich onderscheid door haar interesse, inzet en grote motivatie om de problematiek van vrouwen in de wereld in de kijker te stellen. Op 17 april werd onze Charlotte Landsheere gelauwerd en kon ze deze prijs in ontvangst nemen bij Zonta Brussel.

Foto's: Zonta-prijs

Festival on Sports Tour

17-04-2012

Via tal van projecten stimuleert het Festival van Vlaanderen Brussel kinderen en jongeren om klassieke muziek actief te beleven. Daarom lanceren het Festival van Vlaanderen Brussel en Belgacom dit jaar Festival on Sports Tour: Brusselse leerlingen worden op een originele manier in contact gebracht met sport en klassieke muziek!

Op donderdag 3 mei brengt Festival on Sports Tour topmuzikanten, Koen Plaetinck, Jaume Santonja en Mattijs Vanderleen & het spectaculaire rope skipping team, DDF Crew tot op de speelplaats van onze school De Festival van Tour-vrachtwagen komt tot op de speelplaats gereden en blijft de hele dag staan. Live klassieke muziek weerklinkt tijdens de speeltijden en over de middag. DDF Crew toont de jongeren wat je allemaal kan bereiken met rope skippen en verzorgt de workshops tijdens de speeltijden. Dit allemaal terwijl er live klassieke muziek gespeeld wordt.

Brunch op school

28-03-2012

Op 28 maart hadden we een gezonde en zeer lekkere brunch voor en door de zesdes. het was weer een groot succes dankzij de inzet van het oudercomité en de begeleidende leraars en directie.

Foto's: Brunch op school

Promotie klassieke talen en mini-ondernemingen

27-03-2012

Tijden het oudercontact hebben onze leerlingen met succes de richtingen klassieke talen gepromoot. Ook de mini-ondernemingen werden voorgesteld en waren een succes.

Foto's: Promotie klassieke talen en mini-ondernemingen

Semi-final 2012: Mathilde in de finale, hurrah!

25-03-2012

Afgelopen zaterdag vond dan de superspannende halve finale plaats. Van de 24 overgebleven sprekers werden er 10 geselecteerd voor de nationale finale op 21 april. Mathilde mocht als 18de spreker aantreden, en het leek geen sinecure om na 17 sprekers het publiek en de jury nog te inspireren. Haar speech verliep echter wonderwel en Mathilde kwam fris en overtuigend over. Ook in de vragenronde lukte het Mathilde het publiek en de jury van haar weloverwogen mening te overtuigen. Bovendien was haar Engels nog beter dan de vorige keren, ze maakte geen fouten en haar pronunciation was beter dan ooit. Zou het dan toch lukken om een plek in de finale te veroveren?

En hoera, na twee spannende uren volgde het verdict: ze zit bij laatste 10! In de volgende maand neemt Mathilde deel aan drie coaching sessies en is ze uitgenodigd op de Britse ambassade voor een afternoon tea. En nu duimen voor de 21ste!

Voor filmpjes en foto's (ook binnen enkele dagen): http://www.bbcawards.be/

Twee-urenloop

24-03-2012

Bij deze editie liepen we ten voordele van Education For The Children, het project in Guatemala waar dhr. Deseure de voorbije twee zomers voor heeft gewerkt.

Het parcours was deze keer langer: het was uitgestippeld over het grasveld, de speelplaatsen, de overdekte speelplaats en de gang, want het was meteen ook de laatste keer dat we op deze campus liepen. Dankzij de goede organisatie van de leerlingenraad, de leerkrachten L.O. en de grote opkomst van zeer veel enthousiaste deelnemers was het weer een groot succes.

Foto's: Twee-urenloop

Onderzoekscompetenties wetenschappen

22-03-2012

De leerlingen van de derde graad in de richtingen wetenschappen hebben hun labodag onderzoekscompetenties achter de rug!

Foto's: Onderzoekscompetenties wetenschappen

Q&A at the American Embassy

21-03-2012

Op woensdag 21 maart mochten we met 10 6de-jaars deelnemen aan een debat in de Amerikaanse ambassade. Na het eerste gedeelte waarin de attaché enkele vragen beantwoordde over studeren in Amerika, mochten de leerlingen dan eindelijk hun vragen afvuren op de ambassadeur. Hij beantwoordde de vragen zo goed mogelijk, al blijven er natuurlijk internationale kwesties waarover hij zich iets minder kon uitspreken. Ook legde hij uit hoe de ambassadeur in België benoemd werd: hij is direct benoemd door de President en hij heeft door deze werkwijze een grote(re) geloofwaardigheid. Hij wees er eveneens op dat de diplomatie zich richt op het bij elkaar brengen van partijen en dat een schuldkwestie hierin van minder belang is.

Na de Q&A ging hij nog in gesprek met onze leerlingen over de onderwerpen die hen bezighielden: sport, cultuur en toch ook weer politiek. Dat de ambassadeur graag de discussie aangaat werd duidelijk toen hij een van onze leerlingen zijn kaartje gaf met de uitnodiging hun gesprek op een later tijdstip voort te zetten. Ik hoop dat hij op de uitnodiging ingaat. Het was een hele leerzame en fijne namiddag!

Foto's: Uitstap Amerikaanse ambassade

Charlotte wint de YWPA 2012 AWARD!!

19-03-2012

Met vreugde kondigen we aan dat Charlotte Landsheere, leerlinge uit 5 GL, de gelukkige winnares is van de ZC BRUSSEL ZAVEL - YWPA 2012 AWARD !!!

Onze welgemeende proficiat voor Charlotte !!!

De schrijfwedstrijd van Zonta houdt in dat meisjes en vrouwen hun ideeën en eigen inbreng verwoorden omtrent de genderproblematiek kortbij en in de wereld.

Uitstap Brussels Parlement

19-03-2012

Op 19 maart bezochten we met het volledige 5de jaar het Brussels parlement. Eerst was er een voorstelling van alle politieke partijen die in Brussel aan bod komen. Daarna werd de groep opgesplitst in 4 thematische 'commissies': eerst kwam een expert spreken over het thema, daarna was er tijd voor onderling debat. In de namiddag volgde dan een plenaire zitting, waarbij per commissie telkens voor- en tegenstanders van de wetsvoorstellen hun mening kwamen verdedigen. Daarna volgde telkens een stemming.

4 commissies:

  1. Werk / Werkloosheid
  2. Criminaliteit en veiligheid
  3. Vrije tijd en sport
  4. Openbaar vervoer en mobiliteit

De leerlingen waren heel geïnteresseerd en brachten veel nieuwe ideeën aan voor de aanwezige parlementariërs.

Foto's: Uitstap Brussels Parlement

OLB avond

19-03-2012

Wie over studiemogelijkheden in het hoger onderwijs meer wil weten dan wat er in brochures of op websites staat, kan het beste terecht bij oud-leerlingen die nu hoger onderwijs volgen. Op basis van de interesses van de zesdejaars, gaan we bij de oud-leerlingen op zoek naar bv. handelsingenieurs of archeologen.

Vrijdag 16 maart vond onze tweede actie plaats in het kader van onderwijsloopbaanbegeleiding (OLB). 's Avonds kwamen er immers een hele reeks oud-leerlingen onze zesdejaars informeren over hun studiegebied. Het werd niet alleen een interessante babbel voor onze leerlingen maar bovendien was het ook een gezellige boel.

Ouders konden ondertussen ook deelnemen aan een informatiesessie over de structuur van het hoger onderwijs en aspecten daaraan verbonden als leerkrediet etc.

Hopelijk draagt dit alles bij tot een weloverwogen studiekeuze van onze leerlingen... ze kunnen immers beginnen af te tellen...

Foto's: OLB avond

Quarter final 2012: Mathilde in de halve finale!

18-03-2012

Op zaterdag 17 maart namen de vier kandidaten deel aan de kwart finales van de public speaking contest. Elisa mocht in heat 3 als derde haar speech brengen. Ze haperde heel eventjes maar herpakte zich uitstekend en liet in de vragenronde zien dat ze zich goed had voorbereid. De volgende spreker was Mathilde in heat 1 en zij schitterde tijdens haar speech. De vragenronde verliep iets minder goed. Haar uitdaging is dan ook om haar kalmte te bewaren.

Charlotte mocht als 17de spreker in heat 2 aan de slag: ze had wat meer diepgang aangebracht in haar speech en die verliep dan ook prima. In de vragenronde kon ze zich door veel gelijkaardige vragen jammer genoeg niet echt van haar beste kant laten zien. Suzanna sloot heat 3 af als 24ste spreker en deed dat met verve. Haar speech had meer diepgang en in de vragenronde bleef ze haarzelf waardoor ze het publiek en de jury ontroerde. Ze werd niet geselecteerd maar mocht wel een compliment van de jury in ontvangst nemen!

We zijn erg onder de indruk van de vooruitgang die alle deelnemers tijdens de voorbereiding en de deelname geboekt hebben.

Voor fimpjes en foto's kun je terecht op http://www.bbcawards.be/

Mathilde neemt op zaterdag 24 maart deel aan de halve finale: finger crossed!

Dag van nationale rouw: het KAK leeft mee

16-03-2012

De leden van het schoolteam van de basisschool en het atheneum van de Unescoschool Koekelberg willen hun steun betuigen aan de getroffen ouders, familieleden, leerkrachten ...Omdat we collega's zijn

Omdat we leerkracht zijn

Omdat we skibegeleider zijn

Omdat we ouder zijn

Omdat we mens zijn ...

Voor leerlingen en leerkrachten ligt er in de refter een rouwregister en samen met heel het land werd een minuut stilte in acht genomen.

Petitie UNESCO: Latijn en Grieks, cultureel werelderfgoed!

15-03-2012

Ave!

De leerlingen Latijn en Grieks hebben heuglijk nieuws: De Accademia Vivarium Novum en het Istituto Italiano per gli Studi Filosofici hebben zich tot doel gesteld het Latijn en het Grieks te beschermen en uit te roepen tot cultureel werelderfgoed! Zij organiseren een petitie via internet. Wij hebben uw stem nodig!

Als Unesco-school staan wij volledig achter dit initiatief. Alle leerlingen, ouders en leerkrachten worden dan ook uitgenodigd een kijkje te komen nemen in lokaal C33 tijdens de ouderavond van 27 maart. Onze leerlingen maakten immers intrigerende collages en spetterende PowerPointpresentaties om het belang van Latijn en Grieks vandaag de dag - hoeft dat nog? - duidelijk te maken! Hier kan u de petitie onmiddellijk ondertekenen.

Wil u liever thuis uw Latijn nog even opfrissen dan kan u de petitie ook terugvinden op www.vivariumnovum.net/unesco.

Allen daarheen! Vale!

BBC Speaking Awards voorrondes 2012: alle vier de kandidaten mogen naar de kwart finales!

13-03-2012

Ook dit jaar nemen we weer deel aan de inmiddels bekende speechwedstrijd. De vier dappere kandidaten zijn dit jaar: Suzanna Burgelman, Elisa Franco, Charlotte Landsheere en Mathilde Wynsdau.

Suzanna en Charlotte speechten beide over peer pressure, en in het bijzonder het schoonheidsideaal. Beide dames overtuigden afgelopen zaterdag met hun speech, al mogen ze van de jury nog iets meer aspecten van peer pressure belichten. In de vragenronde charmeerde Charlotte de jury met haar gevatte en interessante antwoorden, die ze wellicht in haar speech zal verwerken. Volgende week mogen ze laten zien of dat gelukt is!

Elisa koos voor 'The Wisdom of Youth', een speech waarin ze de politieke moed van jongeren beschrijft en bejubelt. In de volgende ronde zal ze de jury moeten laten zien dat dit onderwerp ook haar geraakt heeft!

Mathilde mocht als laatste speechen en hiervoor had zij de gepaste speech: zij vertelt over binge drinking maar doet dit op een onverwachte en zeer grappige wijze. De jury was dan ook heel blij met haar speech.

Voor foto's en filmpjes kun je terecht op: http://www.bbcawards.be/

De kwart finales vinden plaats op zaterdag 17 maart in Mechelen. We duimen!

WHEELCHAiRITY

13-03-2012

Op oudejaarsnacht 2009 werd het leven van Xander Berbé en zijn familie en vrienden volledig omgegooid. Xander was dat jaar beginnen studeren aan de VUB. Voor de organisatie wordt er nog gezocht naar sponsors en medewerking. Je leest er alles over in het sponsordossier: Xander.pdf.

Afspraak: zaterdag 19 mei 2012 van 14 tot 21 uur, speelplaats GBS Poelbos, Laarbeeklaan 110, 1090 JETTE

uitstap Breendonk

05-03-2012

Ter voorbereiding van ons bezoek aan Auschwitz en Birkenau tijdens GWP 6 in Polen (in het kader van onze herinneringseducatie) bezochten we vandaag 5-3-2012 het Fort van Breendonk. Een gids vertelde onze 6des de aangrijpende en ingrijpende (on)menselijke verhalen die zich hier afspeelden in de 2de WO.

Nadien keken we in het Brussels Parlement naar de documentaire van Lukas Vander Taelen met getuigenissen oan mensen die de kampen overleefden. Nadien was er nog een aangrijpende getuigeneis van een Brusselse jood die niet minder dan 12 kampen overleefd heeft! Deze man die op 17 jaar gedeporteerd werd gaf ons een gruwelijke nieuwe betekenis van het woord 'geluk': 'Ik heb 12x geluk gehad dat ik die kampen overleefd heb!'

Onze leerlingen waren behoorlijk onder de indruk van deze dag herinneringseducatie.

De sneeuw en koude zorgden hierbij voor een versterkend effect!

Met dank aan de Raad van het VGC voor het aanbieden van deze mogelijkheid.

Foto's: Uitstap Breendonk

Artikel in Het Nieuwsblad: klik hier

2-urenloop

05-03-2012

De 2-urenloop zal dit jaar doorgaan op zaterdag 24 maart van 14 tot 16 uur. De leerlingenraad en de leerkrachten L.O. hopen dat jullie massaal en enthousiast aanwezig zullen zijn om te lopen, te tellen en/of te sponsoren!

De opbrengst gaat naar schoolmateriaal voor Education For The Children, het project in Guatemala waar dhr. Deseure de voorbije twee zomers voor heeft gewerkt. Het evenement zal dit jaar in het teken staan van het afscheid van ons gebouw, met een parcours over een groot deel van het schoolterrein. De organisatie zorgt voor ambiance en versnaperingen. Iedereen is uiteraard meer dan welkom om te lopen voor het goede doel.

Olympiade Fysica

27-02-2012

Timothy De Deyn en Nadime Nasser namen deel aan de tweede ronde van de Fysica Olympiade. Beiden behaalden een resultaat ver boven het gemiddelde. Nadime scoorde zelfs zo goed dat hij, samen met 15 anderen, mag deelnemen aan de finale.

De inhoud was nochthans niet van de poes: ondermeer de magnetische flux, de wet van Lenz, halveringstijd en desintegratieconstante, massaverandering(-defect) en bindingsenergie en centripetale kracht kwamen aan bod.

In de finale vertegenwoordigt Nadime als enige leerling het GO!

Alvast onze felicitaties voor beiden.

Reanimatie

27-02-2012

De reanimatie-sessie voor het 6de jaar was behoorlijk druk: het hele 6de jaar was aanwezig op de cursus van het Rode Kruis.

Na een leerrijke powerpoint, mochten alle leerlingen de reanimatie in praktijk brengen op levensechte poppen. Bovendien werd er gewerkt met een AED toestel.

De leerlingen waren zeer geïnteresseerd en vonden het een bijzonder leerzame ervaring.

Iedereen behaalde het attest!Poem competition

17-02-2012

De winnaars van onze jaarlijkse Poem Competition zijn bekend:

Foto's: Poem competition

Dikketruiendag!

17-02-2012

Wat startte als een symbolische actie om het Kyotoverdrag in de verf te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in de scholen. De campagne mikt vooral op eenvoudige maatregelen, die ook daarna op een structurele wijze aangehouden kunnen worden: lichten doven bij het verlaten van een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, de verwarming correct afstellen, ... .

Foto's: Dikketruiendag

Onze opendeurnocturne was een succes!

17-02-2012

Op 31 januari vond onze opendeurnocturne voor toekomstige leerlingen en hun ouders plaats. Tijdens deze nocturne kunnen 4 korte proeflessen gevolgd worden om zo alvast kennis te maken met onze leerkrachten en uiteraard ook met hun manier van les geven. De leerlingen kunnen kiezen voor verschillende interessegebieden zoals talen of wetenschappen.

Bovendien krijgen zowel de leerlingen als de ouders een beeld van wat de leerinhouden van de verschillende vakken zijn. Dat is vooral van belang voor nieuwe vakken als Techniek, Latijn en Engels.

Veel nieuwsgierige leerlingen en ouders genoten van de lessen. Napraten kon dan weer bij een hapje en een drankje. De foto's geven een beeld van de proeflessen.

Foto's: Opendeurnocturne

Sportuitwisseling met Athenée Royale de Koekelberg

13-02-2012

Onze leerlingen van 5LWi LWe en WW hebben in gemengde ploegen samen met leerlingen van het ARK gesport: tafeltennis, muurklimmen, boogschieten en bounce bal bij -7°C! Het was een hele ervaring om samen te sporten in een heel ander onderwijs.

Foto's: Sportuitwisseling KAK-ARK

Laatste 2-urenloop op deze campus

13-02-2012

De 2-urenloop zal dit jaar doorgaan op zaterdag 24 maart (laatste weekend voor de paasvakantie) van 14 tot 16 uur. Door de verhuis zal het dus niet in mei zijn, zoals eerder voorzien. De leerlingenraad en de leerkrachten L.O. hopen echter nog altijd dat jullie massaal en enthousiast aanwezig zullen zijn om te lopen, te tellen en/of te sponsoren!

De opbrengst gaat naar schoolmateriaal voor Education For The Children, het project in Guatemala waar dhr. Deseure de voorbije twee zomers voor heeft gewerkt. Het evenement zal dit jaar in het teken staan van het afscheid van ons gebouw, met een parcours over een groot deel van het schoolterrein. De organisatie zorgt voor ambiance en versnaperingen. Kom ook je beste beentje voor zetten (al was het maar één rondje)!

Olympiades wetenschappen

10-02-2012

De Olympiades Natuurwetenschappen worden elk jaar georganiseerd en ook onze school heeft dit jaar weer deelgenomen. Laureaten van deze wedstrijd worden afgevaardigd naar de Internationale Olympiades. Er waren dit jaar bijzonder goede resultaten voor twee leerlingen uit 6WWi: Timmy De Deyn en Nadime Nasser. Beiden gaan door naar de tweede ronde van de Chemie en de Fysica Olympiades. Dit is een uitstekende prestatie, zeker als je bedenkt dat zij nu voor chemie bij de laatste 200 (van de 2734 deelnemers) en voor fysica bij de laatste 140 (van de 2382 deelnemers) zitten. De tweede ronde vindt binnenkort plaats. Wij, en in het bijzonder de leerkrachten, Mevr. Vandervelde en dhr. Born wensen hen heel veel succes toe.

Dikketruiendag

07-02-2012

Donderdag 16/02/2016 is het weer nationale dikketruiendag. Op deze dag zetten we de verwarming traditioneel een graadje lager. Hiermee willen we aantonen dat besparen op energie niet noodzakelijk betekent besparen op levenskwaliteit. Met een kleine inspanning kunnen we een groot verschil bereiken. Uiteraard is dit een sensibiliseringsactie, een prikactie om deze problematiek in de verf te zetten. Onze school kan hierin niet achterblijven en neemt uiteraard deel aan deze actie. Om de leerlingen zich te laten opwarmen, wordt er tijdens de kleine pauze een dansje uitgevoerd onder leiding van mr. Van der Stappen. Tijdens dit moment zal er ook soep voorzien worden. Hopelijk vinden de leerlingen de tijd om even stil te staan bij één van de grootste wereldproblemen van onze blauwe planeet.

Het MOS-team.

Winnaars van het Gala van de Gouden Pen

31-01-2012

Het Gala van de Gouden Pen was weer een succes.

De winnaars van dit jaar:

Alle genomineerde gedichten vind je hier: 1ste graad, 2de graad, 3de graad

Foto's van het Gala: Gedichtendag

OLB in de kijker

31-01-2012

Vorige week stond voor de zesdejaar in het teken van OLB (onderwijsloopbaanbegeleiding). Dinsdagnamiddag kregen zij uitleg van heel wat docenten uit diverse hogescholen en universiteiten over een welbepaald studiegebied. De leerlingen hadden op voorhand hun persoonlijke interesse doorgegeven zodat de informatiesessie verliep in kleine groepjes waar gerichte vragen konden gesteld worden. Tal van studiegebieden uit het hoger en universitair onderwijs werden zo door externe informanten toegelicht.

Vrijdag bezochten alle zesdejaars dan de SID-in (Studie - en Informatie Dagen) te Gent. Op deze beurs zijn niet alleen alle hogescholen en universiteiten aanwezig maar ook diensten als bv. CLB en VDAB; beladen met diverse folders en vele antwoorden op hun prangende vragen stapten onze leerlingen na dit bezoek opnieuw op de bus.

Onze volgende OLB-actie is gepland voor vrijdag 16 maart: dan komen studenten, meestal beladen met heel wat cursussen, hun studiegebied promoten. Bovendien krijgen ouders die avond toelichting bij diverse aspecten rond studeren in het hoger of universitair onderwijs.

Opendeurnocturne!

31-01-2012

Op dinsdag 31 januari organiseren wij een opendeurnocturne om 19u. Een unieke kans om met onze school kennis te maken. Inschrijvingen mogelijk.

Wij doen mee aan de gedichtendag!

10-01-2012

Het K.A.K. zet zich in tegen diarree in de derde wereld. K.A.K. tegen diarree!

7-12-2011

Al onze acties samen hebben 1280 euro (!!!) opgebracht!

Verkoop van zelf gebakken cake en taart ten voordele van onze actie Go! for Life/Music for Life.

6-12-2011

Onze cake- en taartverkoop actie heeft in totaal 286 euro (!!!) opgebracht voor Go! for Life/Music for Life!

Het K.A.K. zet zich in tegen diarree in de derde wereld. K.A.K. tegen diarree!

31-11-2011

We houden een taart- en cakeverkoop, organiseren een grote diarreequiz in het 1ste, 2de en 3de jaar en de leerlingen van het 4de, 5de en 6e jaar van onze school zamelen geld in voor Music for Life door de verkoop van Wc-rollen met een infofolder in de omgeving van de school. Ook de leerkrachten dragen hun steentje bij door een grote bakactie.

In het K.A. Koekelberg bestaat al jaren de traditie om mee te doen met de solidariteitsactie van Studio Brussel. De leerlingen worden ingelicht over het thema van de actie door o.a. het filmpje over de situatie in Nepal. Dit schudde de leerlingen wakker. Een leerling uit 6 Latijn: "Ik was erg aangedaan door de wetenschap dat er zo veel kinderen zo erg lijden aan diarree." Wat, Waar en wanneer?

Enkele links:

Amnesty International: Schrijf-ze-VRIJdag

30-10-2011

Tijdens Amnesty International's Schrijf-ze-VRIJdag 21 oktober 2011 schrijven duizenden jongeren massaal brieven tegen mensenrechtenschendingen. Tijdens deze Schrijf-Ze-VRIJdag voerden we actie voor de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó in Colombia. Ook in onze Unesco-school (basis- en secundair onderwijs) namen we deel aan de actie.

Al bijna 50 jaar wordt Colombia verscheurd door de gewapende strijd tussen het leger en de paramilitairen aan de ene kant en de guerrilla aan de andere kant. De mensen van de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó willen niet deelnemen aan het conflict en vragen respect voor die beslissing. Ze eisen ook dat geen van de gewapende groepen hun grondgebied betreedt. De leden van de vredesgemeenschap willen geen partij kiezen, maar sinds haar oprichting in 1997 werden al meer dan 170 leden vermoord of ontvoerd. De Colombiaanse overheid heeft slechts weinig vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de meeste mensenrechtenschendingen tegen de gemeenschap.

Met de Amnesty International Schrijf-ze-vrij actie willen we aan de president van Colombia laten weten dat dit dringend moet stoppen. Zo schreven alle leerlingen van niet-confessionele zedenleer van het eerste tot derde middelbaar brieven. Deze actie paste in het gemeenschappelijk project voor Amnesty International met de Unesco-klas van onze basisschool. De leerkrachten wisselden van klas en werkten het project verder uit met ons vierde middelbaar.

Het resultaat? Twee schitterende collages over Columbia en heel veel brieven.

Ervaringen op Zuiddag

24-10-2011

Zuiddag op school

Onze leerlingen van het vijfde en zesde jaar hebben op 20 oktober allemaal gewerkt voor Zuiddag. Sommige leerlingen hadden een echte top-job gevonden: directeur, politieker, hulptrainer bij Anderlecht, reporter bij het VRT-journaal, productie-assistent. Werken in het UZ, bij Colruyt en Delhaize, C&A of JBC, ... Anderen deden administratief werk of waren leraar voor 1 dag. Voor sommigen werd het klussen op school omdat ze niet tijdig een job gevonden hadden. Onze leerlingen hebben op Zuiddag niet alleen hun steentje bijgedragen voor het project in Tanzania, maar hebben zelf ook heel wat geleerd over het beroepsleven.

Enkele leerlingen deden hun werk zo goed dat ze zelfs een jobaanbieding kregen. Anderen besloten zeker verder te studeren om meer kansen te hebben in het beroepsleven. Op veel vlakken was het voor iedereen een zeer leerrijke dag!

Onze leerlingen aan het werk:

Zuiddag in de media

Het succes van zuiddag in het vrt-nieuws en op tv Brussel.

Tanzanianen op bezoek.

10-10-2011

Dit jaar zal onze school voor het eerst deelnemen aan 'ZUIDDAG'.

Zuiddag is een nieuwe manier van mondiale vorming en wereldburgerschap op en buiten de school. Zuiddag is sinds 2006 een project voor Vlaamse en Brusselse scholen. Onze leerlingen uit het vijfde en zesde jaar gaan een dagje werken in een bedrijf, bij een organisatie of bij een particulier. Work for Change van Zuiddag valt dit jaar op donderdag 20 oktober. Die dag gaan 10 000 jongeren uit Vlaanderen en Brussel één dag werken. De vergoeding die ze hiervoor ontvangen, staan ze af aan leeftijdgenoten in Tanzania.

Op maandag 10 oktober kwam een delegatie Tanzaniaanse jongeren naar onze school om hun project voor te stellen aan alle leerlingen van het vijfde jaar. Uit de presentatie bleek duidelijk hoe moeilijk het leven voor de jonge Masai is in de regio Arusha, Tanzania. Zij zullen een project opstarten met behulp van een Belgische ngo die het project in Tanzania in goede banen zal leiden. Onze leerlingen waren duidelijk onde de indruk van de levensomstandigheden van hun leeftijdsgenoten in Tanzania. Hierdoor zijn ze extra gemotiveerd om aan Zuiddag mee te werken.

Mondiale vorming

06-10-2011

Onze school heeft op 30 september 2011 haar jaarlijkse Dag van de Mondiale Vorming gehouden.

In dit Europese jaar van het vrijwilligerswerk was het thema vlug gekozen. Leerlingen gingen niet alleen kennismaken met allerlei vrijwilligersorganisaties, 's namiddags gingen ze ook als vrijwilliger aan de slag. Lees meer hierover op de site van de UNESCO-scholen.


Europese autoloze dag

22-09-2011

Afgelopen donderdag, 22 september, nam onze school deel aan de Europese autoloze dag.

Die dag vroegen we om te kiezen voor een ander vervoermiddel dan de auto. Wat blijkt? Met de fiets, te voet, met het openbaar vervoer of door middel van carpooling kan je gemakkelijk naar onze school komen!

De leerlingen en leerkrachten die met de fiets kwamen kregen een gadget als beloning.

Een hart voor de hoorn van Afrika.

20-09-2011

Op maandag 19 september hebben wij een "hart-operatie" gehouden op de speelplaats met alle leerlingen en leerkrachten. Iedereen kon zijn bijdrage op het hart leggen in het centrum van de speelplaats. Hierna kreeg elke leerling een hartjes-ballon.

12.12

12-09-2011

Op maandag 19 september organiseren we tijdens de speeltijd onze hulpactie 'één kind, één euro'.

De bedoeling van deze actie is dat alle ouders hun kind (minstens) één euro meegeven. Met die ene euro kunnen de lidorganisaties van 12-12 één ondervoed kind, één dag lang van therapeutische voeding voorzien.

Leerlingen mogen hun geldbijdrage in alle muntstukjes meebrengen: schud dus de geldbeugels uit en verzamel zoveel mogelijk muntjes.

We zorgen tijdens de speeltijd voor een korte ludieke actie op de speelplaats voor alle leerlingen en alle leraars.

Met veel dank voor uw medewerking en solidariteit

Zuiddag

03-09-2011

Op dinsdag 6 september kwamen Ine en Ellen van Zuiddag naar onze school. Ze kwamen enthousiast vertellen over Zuiddag 2011 voor de voltallige 3de graad! Onze leerlingen kregen hier alle info over hun deelname aan de Zuiddag op 20 oktober.

20 oktober 2011 = Work for Change voor Tanzania.

Op deze dag gaan 10000 jongeren uit Vlaanderen en Brussel werken voor jongeren uit Tanzania. De vergoeding die ze hiervoor ontvangen staan onze jongeren af aan leeftijdsgenoten in Tanzania.

Nu registreren onze leerlingen zich en kunnen op zoek gaan naar een job voor de Zuiddag.

Stop Honger in Oost-Afrika

03-09-2011

Somalië, Ethiopië, het noorden van Kenia en Djibouti zijn getroffen door een complexe voedselcrisis. Bijna 11 miljoen mensen moeten vandaag het hoofd bieden aan extreme schaarste en hongersnood. Volgens de Verenigde Naties is dit de ergste voedselcrisis die de wereld in de 21ste eeuw heeft gekend. Het Consortium 12-12 werkt met vijf gevestigde humanitaire organisaties: UNICEF, Oxfam Solidariteit, Caritas International, Handicap International en Dokters van de Wereld.

Scholen kunnen meedoen aan de hulpactie 'één kind, één euro'. Ook onze school steunt deze actieen zal in de loop van de maand september de 'één kind, één euro'-actie opstarten. De bedoeling van deze actie is dat alle ouders hun kind één euro meegeven. Met die ene euro kunnen de lidorganisaties van 12-12 één ondervoed kind, één dag lang van therapeutische voeding voorzien. Waar komt dat bedrag vandaan ? Om een ernstig ondervoed kind te behandelen wordt therapeutische voeding, zoals Plumpy'nut gebruikt (dat is een gebruiksklare pasta met hoge voedingswaarde). Om een kind goed te behandelen zijn er 3 van dergelijke zakjes per dag nodig. Dit kost 1 euro. De gemiddelde behandelingsduur van een ondervoed kind is vier tot zes weken.

Mag het ook meer zijn ? Niemand hoeft zich te beperken tot één euro. De humanitaire noden in de Hoorn van Afrika reiken verder dan de 1 miljoen euro die het Consortium met deze actie wenst in te zamelen. Meer dan 13 miljoen mensen lijden aan de droogte in de regio, dat is meer dan de hele Belgische bevolking samen. Het Consortium 12-12 moedigt mensen die meer dan één euro wensen te geven aan om dat ook effectief te doen. Op het terrein telt namelijk elke euro.