Nieuws 2012-2013

(home)

Presentatie project bosjesmannen

Meer dan drie generaties waren de Zuid-Afrikaanse Bushmen (ook gekend als 'San') het slachtoffer van koloniale genocide, apartheidsverdrijving en de sociale reorganisatie van de laatste decennia.

In september 2013 gaan de vrijwilligers van Bouworde naar de Kalahari-woestijn in Zuid-Afrika om daar één of meerdere huizen te gaan bouwen voor de bosjesmannen (bushmen). Zij gaan in september specifiek hulp bieden aan de familie Kruiper, die sinds ruime tijd nu in het midden van de woestijn in armoede leeft. Zij hebben momenteel niet veel meer dan enkele golfplaten om te schuilen voor de barre weersomstandigheden die de woestijn in de winter kan bieden. Zij hebben dringend nood aan een beter dak boven hun hoofd.

Documentairemaker Karl Symons toonde ons een preview van zijn tocht door de woestijn met de familie Kruiper en toonde op doordringende wijze hoe primitief deze mensen gedwongen moeten leven.

Onze leerlingen hebben actief deelgenomen aan deze actie door koekjes te verkopen. Deze actie bracht 155 euro op.

Links:

KA Koekelberg Unesco-school loopt de 20 km van Brussel

Een kleine delegatie leerkrachten en leerlingen vertegenwoordigde onze school op de 20 km van Brussel op 26 mei. Jelle, Oubaida, Laura en Ritu hebben de eer van onze school hoog gehouden op de 20 km van Brussel. Ze hebben niet alleen stuk voor stuk de eindmeet bereikt, de afgeklokte tijden zijn fantastisch. De tijden van de leerkrachten mogen eveneens gezien worden. Hieronder een overzicht:

Leerlingen:

Leerkrachten:

Een pluim voor alles lopers! We hopen volgend schooljaar op nog meer lopers en supporters!

Links:

De foto's van de GWP's!

MEP 2013 editie Breda

Het MEP werd dit jaar stijlvol geopend door een presidiumvoorzitter uit onze school: Len de Mooij!

Tot grote ontsteltenis van de modale Bredanaar stond Breda zes dagen in het teken van scholieren die strak in pak, druk discussiërend op tal van locaties opdoken. Gesprekken op een niveau dat Breda Onderwijsstad 2013 waardig is.

Na een keurig verzorgde openingsceremonie op de Rooi Pannen en een statige officiële start op de KMA, waarbij tal van hoogwaardigheidsbekleders van zich lieten horen, zijn vierdejaars uit 26 Vlaamse en Noord-Brabantse scholen de afgelopen dagen druk aan de slag geweest met het formuleren van resoluties, clausules en preambules.

Onze Europarlementariërs Laura, Lorane, Rebecca, Jonas, Axelle en Saar verdedigden binnen hun commissie gedreven de belangen van Spanje. De tweede helft van de week stond in het teken van de plenaire vergaderingen waarbij kritisch gekeken werd naar de resoluties. Uiteindelijk werd via stemming besloten of de resoluties doorgevoerd of verworpen werden. Gelukkig was er ook nog tijd voor ontspanning met een bezoek aan de mooie binnenstad, de bioscoop en op donderdag een eindfeest. Uiteraard stonden de parlementariërs, commissievoorzitters en het presidium de volgende dag weer fris en fruitig klaar voor een goed debat en een feestelijke slotceremonie!

Als school kunnen we alweer terugblikken op een geweldige editie. Omdat ook Charlotte het journalistenteam mocht versterken, waren we sterk vertegenwoordigd. Maar we keerden vooral niet met lege handen naar Brussel: Lorane is verkozen om volgend jaar deel te nemen aan een internationale editie van het MEP! Met de felicitaties van de voorzitter!

Links:

Voorverkoop muzikale avond

Beste muzikale vrienden

Jullie hebben hoogstwaarschijnlijk ook al gemerkt, gevoeld, en ervaren dat de muzikale sprookjesavond zich aankondigt op een fluwelen en zijdeachtige manier. De vogels verleiden mekaar volop, de vlinders fladderen weer vrolijk in het rond en misschien wordt jouw kater wel weer krols. De lente brengt opnieuw een karrenvracht aan gevoelens die je ook volgende week op onze muzikale avond zal kunnen opsnuiven.

Vandaar dit bericht: de voorverkoop van de tickets begint op donderdag 25 april en loopt tot donderdag 2 mei. Tijdens de voormiddagspeeltijd en tijdens de middagspeeltijd kan je een ticket bemachtigen aan het onthaal van onze school. Een ticket kost vijf euro en de opbrengst gaat integraal naar de aankoop van instrumenten en ander muzikaal materiaal voor onze school.

Wees er snel en als de kippen bij, want de avond is al elk jaar uitverkocht geweest. Indien je verkleed als sprookjesfiguur komt opdagen, krijg je een gratis drankje.

Indien je zelf meespeelt, hoef je uiteraard geen ticket te kopen.

Dus afspraak volgende week vrijdagavond 3 mei in onze grote aula.

Muzikale groeten

Leerlingen springen in de bres voor Mama Rose

We zijn al eens rond gegaan om jullie te vertellen over onze inzamelactie die we houden voor een vrouw in Congo. Zij is uit huis gevlucht voor haar man en is toen de hele nacht verkracht geweest door 5 politieagenten. Zij heeft nu veel trauma's en leid geen normaal leven meer!

Wij kunnen haar helpen door haar naar Kenia te sturen waar ze een opleiding zal volgen en begeleid zal worden. Dit is allemaal gratis, maar de reis kost in totaal 1230 euro! En wij gaan proberen haar te helpen!

Vrijdag 29 maart gaan we koekjes verkopen aan het snoepwinkeltje. Er zal ook een pot staan waarin je (eventueel) een bedragje kan doneren. Het zou uiteraard fijn zijn moesten sommige ook iets willen bakken om te verkopen of wat geld in te zamelen om te doneren. Je kan ook altijd een gift doneren op het rekeningnummer 001-5373639-12 met vermelding gift Maman Rose. Elke cent gaat in dit waardevolle levensproject!

Hopelijk komen jullie iets kopen of iets doneren en zien we jullie allemaal aan het snoepwinkeltje!

Zinaïda Sluijs (3LaWi), Sander Gelissen (3GriWi) en Fay Crahij (3LaWi)

Onze leerlingen vertegenwoordigen ons land in het MEP

MEP staat voor Model Europa Parlement en is een simulatie van het Europese Parlement. Onze leerlingen waren uitzonderlijk als buitenlandse delegatie uitgenodigd in Berlijn, samen met een andere delegatie Hongaren. Het was een week vol met debatten en plenaire zittingen over actuele onderwerpen, waarbij ieder zijn mening (of de mening van zijn land) kon uiten en verdedigen.

Links:

Een archeoloog in de les Latijn

Dat een Romeinse legioensoldaat alle weersomstandigheden trotseert, werd dinsdag 13 maart nogmaals bewezen. De archeoloog Bernard Van Daele, alias Quintus Spurius Ligustinus, trok zich niets aan van de sneeuwellende op de weg en bereikte vlot onze school.

Twee uur lang boeide hij de leerlingen met een deskundige uiteenzetting over het Romeinse leger. Na een korte theoretische uitleg kroop hij in Romeinse soldatenkleren en liet hij leerlingen speren en een schild in de hand houden. Hij eindigde met een indrukwekkende reconstructie van een gevecht tussen twee legers.

Zo bracht hij onze leerlingen tweeduizend jaar terug in de geschiedenis. De reacties waren dan ook zeer positief.

Links:

Onze leerlingen vallen in de prijzen

Charlotte Landsheere en Suzanna Burgelman namen deel aan de schrijfwedstrijd van het Davidsfonds. Charlotte won in Dilbeek en Suzanna in de afdeling Brussel-Laken. Samen trokken ze naar het winnaarsfeest in Blankenberge op 28 april. Daar bleek dat op nationaal niveau meer dan 37.000 inzendingen werden beoordeeld, waarvan er 310 werden weerhouden. Suzanna en Charlotte vielen uiteindelijk samen met 34 andere regionale winnaars in de prijzen in reeks 4 (derde graad)!

Een vraagje naar onze oud-leerlingen toe

Beste oud-leerling

Nieuws uit Koekelberg - want: net zoals de voorbije schooljaren organiseren we een studie-infoavond voor onze laatstejaarsleerlingen. Onze contactdag zal plaatsvinden op vrijdag 22 maart 2013 vanaf 18 uur in de eetzaal van de school. (tot ten laatste 20u)

Het is de bedoeling dat onze huidige zesdes (en ook de geïnteresseerde leerlingen uit het vijfde jaar) met studenten, liefst oud-leerlingen van het KAK, mensen zoals jij dus, kunnen praten over hun studiekeuze voor volgend academiejaar. Als oud-leerling weet jij niet alleen wat voor onze leerlingen de knelpunten in de opleiding zijn, maar ook waar de uitdagingen en bijzonderheden liggen. Om onze laatstejaarsleerlingen goed voor te bereiden en om hen te helpen bij het maken van een weloverwogen studiekeuze zou het leuk zijn jouw ervaringen te kennen.

We hebben een lijst opgesteld van de studierichtingen waar onze zesdes interesse voor hebben en we zijn nu op zoek naar geschikte praatgasten voor hen. Als jij één van onderstaande richtingen studeert en als je je vrij kan maken voor een informele babbel op vrijdag 22 maart e.k., laat ons dan heel snel iets weten! Breng je die avond dan ook wat cursusmateriaal mee om onze leerlingen eens te laten proeven van de leerstof aan hogeschool of universiteit?

Wij zoeken studenten uit volgende richtingen

Professionele bachelors:

Academische bachelors:

Andere:

Zoals je ziet, heel veel interesses, maar ook heel veel leerlingen in het zesde jaar.

Als je wil langskomen, stuur ons dan vandaag nog een mailtje of bel naar school: 02/468.20.40, vragen naar mevr. S Wellens of mevr. AK Geenens.

Houd je er rekening mee dat wij verhuisd zijn? Wij zitten NIET meer op de oude vertrouwde campus, maar wij houden nu school in de voormalige gebouwen van de HUB aan Simonis, F Van de Sandestraat 17, te Koekelberg. Onze infoavond vindt plaats in de cafetaria/eetzaal van onze tijdelijke school. (er wordt gewerkt aan nieuwe gebouwen op onze oude campus)

Alvast heel erg bedankt voor je medewerking! We kijken er natuurlijk ook heel erg naar uit om je nog eens terug te zien!

Veel groeten van

Anne-Katrin Geenens en Saskia Wellens

(in naam van de werkgroep OLB op het KAK)

Geweld binnen een relatie

In het Koninklijk Atheneum van Koekelberg is het startschot gegeven voor een campagne tegen geweld binnen relaties. Uit onderzoek in Brusselse scholen blijkt dat negen jongeren op tien al met zo'n geweld te maken heeft gehad.

Links:

Project schoolfotografie

In februari, maart 2013 spelen de leerlingen van 6hw en 6lmt schoolfotograafje. Van alle leerlingen werd een individuele foto genomen. Uiteraard kon een klasfoto niet ontbreken. Die namen we in de inkomhal van de school. Na veel knip en plakwerk krijgen alle leerlingen een foto mee naar huis.

Spaghettiavond op het KAK

Worstelen op het KAK

Op vrijdag 1 februari waren onze leerlingen van het eerste en derde jaar medeverantwoordelijken tijdens de "Brussels Grappeling". 460 Leerlingen van de Brusselse lagere scholen (1se en 2de leerjaar) streden er om de winnaar van hun TATAMI te worden in de Victoria sportzaal te Koekelberg.

Per mat waren 2 van onze leerlingen organisator, scheidsrechter, lesgever en animator van 8 à 9 kindjes. Ze verbaasden ons door hun grote zin voor verantwoordelijkheid en hebben hun taak fantastisch uitgevoerd. Niets dan lof voor onze enthousiaste en dynamische leerlingen.

We waren dan ook zeer fiere leerkrachten!

Weeral het bewijs dat onze school meer dan alleen kennisoverdracht in haar mars heeft.

Links:

Filmproject Films van Babel

Onze school deed vorig jaar mee aan het filmproject Films van Babel van scholengroep Brussel. Onze leerlingen gingen naar 2 filmklassiekers kijken: Brussels By Night en Modern Times.

Terug in de klas gingen onze leerlingen van het 5de jaar van Humane Wetenschappen en Latijn Moderne Talen aan de slag om hun versie te maken: Brussels By Day.

Dit deden we op 15 en 22 januari 2013 is samenwerking met de VZW Moos. Het resultaat volgt..."

Het KA Koekelberg presenteert: Het gala van de gouden pen.

Het KA Koekelberg pakt uit met waar het het beste in is: haar leerkrachten!

Wil u de uitdaging aangaan om opnieuw in de schoolbanken plaats te nemen, samen met uw kind? Wie weet dan het meest?

Dit is het leuke uitgangspunt tijdens onze opendeurnocturne! U kan namelijk vier korte lesjes volgen naar keuze, en krijgt zo een idee van de nieuwe én de keuzevakken in het secundair onderwijs. Bovendien kan u op deze manier best de sfeer en cultuur van onze school opsnuiven!

Voor leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar.

Donderdag 31 januari om 19u00 (stipt).

Breakdance initiatie

Op initiatief van de school, de ouderraad en de leerkrachten LO in samenwerking met Fithuis Lennik is er op dinsdag 15 januari heel de dag een initiatie BREAKDANCE. Dit wordt door onze school aangeboden ter promotie om in de toekomst lessen na de schooluren aan te bieden indien er voldoende interesse is.

Tijdens de lessen LO zal er dinsdag aan zoveel mogelijk groepen les gegeven worden door een ervaren lesgever en tijdens de middagpauze kunnen andere geïnteresseerden komen deelnemen aan een demo-les in de Polyvalente zaal van de sporthal. Dus van 13u15 tot 13u45 is IEDEREEN die wil eens proberen te Breakdancen welkom!

Voor alle informatie: Karin Wallyn

Samenleven met een puber: mission impossible?

De ouderraad nodigt op donderdag 29 november alle ouders, leerkrachten en leerlingen uit voor een voordracht van de bekende en vooraanstaande opvoedingsdeskundige Dominique Roos.

Links:

Workshop TAALent

De leerlingen van 3 EMT namen op donderdag 8 november deel aan de workshop van TAALent, georganiseerd door het Rodebeekcentrum. Op vrijdag was het de beurt aan 3 Hum/GL/LMT.

Het thema van deze workshop was 'analoog versus digitaal' en sluit dus heel goed aan bij de leefwereld van onze leerlingen.

Het doel was de leerlingen te laten reflecteren over het digitale tijdperk en de impact ervan op onze maatschappij en op onszelf, maar ook om hen te stimuleren om de Nederlandse taal actief te gebruiken via een speelse manier.

Dit deden ze door een stellingenspel, waarbij heel wat stellingen naar voor kwamen en leerlingen de kant 'akkoord' of 'niet akkoord' konden kiezen. Enkele voorbeelden van deze stellingen zijn: 'Iemand zonder Facebook is waarschijnlijk niet populair'; ' Eén dag zonder gsm kan ik niet aan'; ' Een brief schrijven naar iemand is heel erg ouderwets'; enz

Het stellingenspel werd gevolgd door een kleine quiz over de digitale wereld waarin wij leven en we keken op van een aantal resultaten. Wist je dat een jongere gemiddeld 71 sms'jes per dag stuurt?

Na deze vertelronde was er een schrijfronde. De leerlingen schreven mooie tekstjes, die trouwens te bewonderen zijn in lokaal 3W8. Alle leerlingen brachten deze prachtige 'elfjes' zonder angst voor de klas, wat niet altijd even makkelijk is. Dat verdient een pluim !

Om de workshop af te sluiten, gingen de leerlingen aan de slag met kranten en tijdschriften om een postkaart te maken. Ze zochten beelden en letters die ze verknipten en een 'nieuw leven' gaven. De bedoeling was dat ze zelf een collage-postkaart maakten waarin hun gevoel of emotie verwerkt zat dat aansloot bij de centrale vraagstelling 'HOE ZOU JIJ JE VOELEN / WAT ZOU JE DOEN ALS JE TWEE MAANDEN/ 1 DAG OFFLINE ZOU ZIJN?' . Deze 'mail art' wordt 'verstuurd' naar leerlingen van het eerste jaar en zij zullen hierop reageren tijdens de lessen taalsteun. We kijken alvast uit naar alle postkaartjes die we zullen terugkrijgen. Het was een zeer leerrijke voormiddag en alle leerlingen waren zeer enthousiast. Geniet gerust mee van enkele sfeerbeelden ...

Links:

Uitstap Newtopia

Op maandag 12 november trokken we met alle leerlingen van het 5de jaar naar Mechelen voor een wel heel bijzondere tentoonstelling: Newtopia of De Staat van de Mensenrechten. Het is een internationale tentoonstelling van hedendaagse beeldende kunst, gewijd aan de mensenrechten. Of het nu het recht op leven, vrijheid, veiligheid en onderwijs is, of het recht op vrij denken, een vrij geweten en vrije meningsuiting, of het recht niet gemarteld, niet onmenselijk of op een vernederende manier behandeld te worden, er is nauwelijks een ander onderwerp dat zo'n sterke en permanente invloed heeft op het publieke debat als de mensenrechten.

Onze leerlingen wandelden op de verschillende locaties tussen kunstwerken van meer dan 70 kunstenaars van verschillende generaties van over de hele wereld. Ze toont hun artistieke positie tegenover de basisprincipes van de mensenrechten. Veel van deze kunstenaars komen uit landen en regio's waar de mensenrechten een bijzonder omstreden onderwerp waren of nog steeds zijn, zoals de Arabische wereld, China, Latijns-Amerika en de voormalige Sovjet-republieken; de helft van de kunstenaars komt uit niet-westerse landen.

Onder deskundige begeleiding van gidsen maakten de leerlingen aan de hand van opdrachten telkens de link van een uitgekozen werk met een bepaald mensenrecht.

Het was voor iedereen een interessante en leerrijke blik op Kunst en Mensenrechten.

Links:

Sing for the climate

Het is eind oktober en we hebben al een hele week temperaturen van 20-25°C!

Er is dus een probleem met ons klimaat. Nic baltazar heeft een actie op poten gezet om deze problematiek in de verf te zetten. Deze actie heeft de naam 'Sing for the climate' gekregen. Op 22 en 23 september werd er al gezongen voor onze aarde in de verschillende steden en gemeenten, vandaag was onze school aan de beurt. We hebben Ben Roelants bereid gevonden om onze eerst graad uit te dagen om dit liedje vol overgave te brengen. Ben Roelants kennen we van het programma 'Vlaanderen vakantieland' op één. Hij is ook koorzanger van het liedje van 'Sing for the climate'. Het resultaat mag gezien worden waardoor de bal nu in het kamp van de leerkrachten ligt ...


Links:

Films van Babel

Maandag 23/10 gaan de leerlingen van het 5de jaar naar de film: Brussels By Night en vrijdag gaan de leerlingen van het 6de jaar naar de film: Modern Times. Dit gebeurt in het kader van Films van Babel.

Brussel is een kruispunt van talen en culturen. De leerlingen zijn er ook vlotte taalverwervers, zeker als ze deskundig begeleid en gestimuleerd worden. Al jarenlang biedt het taalbeleid van Scholengroep Brussel (GO!) een positief antwoord op de meertalige afkomst van de Brusselse scholieren en de taalproblematiek van leerlingen uit anderstalige gezinnen. Met het project Films van Babel willen we de impact van taal op het cultureel medium film onder de aandacht brengen en tegelijkertijd ook de culturele openheid van de leerlingen vergroten met taal als invalshoek.

Links:

Zuiddag op het KAK

Nog net voor het Zuiddag was kwam een delegatie jongeren uit Venezuela naar onze school. Ze toonden een filmpje over hun leven in de sloppenwijken van Caracas: ronduit schokkend! Zeer gewelddadig, weinig of geen onderwijs, veel drugs... Het project waarin deze jongeren gestapt zijn, wilt ervoor zorgen dat de kansarme jeugd in deze sloppenwijken gestimuleerd worden om mee te stappen in gemeenschapsinitiatieven of ze zelf op te starten. Dit kan gaan van het organiseren van zwangerschapsinformatiecampagnes, het opstarten van een eigen jongerenbeweging, het aangaan van allianties met andere gemeenschappen tot en met het opstarten van een eigen junior-enterprise.

Onze leerlingen van de 3de graad gingen hier een dag werken. De opbrengst gaat integraal naar dit project in Caracas.

Links:

Amnesty International: Schrijf ze Vrij-dag

Amnesty International streeft (al vijftig jaar) de naleving van alle mensenrechten na. In hun campagnes en acties, voorafgegaan door grondig onderzoek, staan steeds een thema of land centraal.

Dit jaar staat de actie in het teken van Shi Tao en vrije meningsuiting.

Shi Tao werkte als journalist voor een Chinese krant. Voor zijn werk kregen hij en zijn collega's in 2004 instructies van de Chinese regering over wat ze wel en niet mochten publiceren over de herdenking van de studentenopstanden op het Tian An Men plein in Peking.

Chinese journalisten mogen eigenlijk alleen dingen schrijven waar de regering het mee eens is. Ook al heeft China internationale verdragen ondertekend die het recht op vrijheid van meningsuiting erkennen. Shi Tao schreef een e-mail met een samenvatting van deze regels naar een vriend in Amerika. Shi had de e-mail anoniem verstuurd, maar met behulp van internetbedrijf 'Yahoo' heeft de Chinese regering Shi kunnen opsporen. De Chinese regering beschuldigde hem ervan 'staatsgeheimen aan het buitenland te hebben geleverd'. Shi werd tot tien jaar cel veroordeeld na een oneerlijk proces.

Als Unescoschool laat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ons niet onverschillig. Tijdens N.C. zedenleer kropen de leerlingen in hun pen en ook het vijfde leerjaar van onze basisschool kwam op bezoek en schreef vlijtig mee.

Free Shi Tao!

Links:

Inhuldigingshappening van de nieuwe campus

Het schooljaar is gestart, alles valt in de plooi. Maar deze start was toch wel heel bijzonder.

Iets meer dan een half jaar geleden was onze school een half verwoest universiteitsgebouw. Nu bruist het aan de Felix Vande Sandestraat! Om de ingebruikname van onze nieuwe campus te vieren, nodigden wij onze leerlingen, ouders en buren uit voor een happening op 12 oktober.

We hadden een goedgevuld programma: vanaf 14.30u kregen alle leerlingen van de school een filmpje te zien met exclusief beeldmateriaal van na de Indignados, daklozen en vandalen, onze verhuis en de school zoals ze nu geworden is. Robert Delathauwer, schepen van onderwijs van Koekelberg, die ook oudleerling is van onze school kwam de geschiedenis van het K.A.K. toelichten. Nadien konden onze leerlingen genieten van improviatietheater met gezelschap Preparee (1ste graad) en een optreden van muziekgroep Al Di Miseria.

Nadien werd iedereen getrakteerd op een drankje. Ook ouders, buren, handelaars en politiekers waren present.

Links:

Het KAK boekt de grootste leerlingenwinst van heel Brussel!

Ook dit jaar ging het Brusselse Gemeenschapsonderwijs weer gestaag vooruit. De meeste scholen hebben een stabiel leerlingenaantal, ook al zijn er over de jaren heen soms fluctuaties. In absolute cijfers zijn de grootste stijgers dit jaar KA Koekelberg (ondanks de verhuizing naar de KUB wegens dringende renovatie van het gebouw op de oude campus), KA Etterbeek (dat de kaap van 800 leerlingen ruim overstijgt), KA Schaarbeek en DBSO Vilvoorde.

Links:

Het eerste gezonde ontbijt van dit schooljaar!

Op 10 oktober was de eerste groep leerlingen aan de beurt voor een supergezond en superlekker ontbijt. De eerstejaars genoten uitgebreid van volkoren brood, kaas en confituur, joghurt, granen, een uitgebreid assortiment fruit, melk en vruchtensap,...

Het werd een festijn voor de smaakpapillen!

Links:

World Teachers Day op het KAK

UNESCO viert elk jaar op 5 oktober de World Teachers Day. Wereldwijd worden die dag leraren in de bloemetjes gezet en wordt aandacht besteed aan de belangrijke rol die leraren spelen in de ontwikkeling van mensen en samenlevingen.

De Vlaamse UNESCO Commissie en het UNESCO Platform Vlaanderen heeft op 5 oktober de internationale lerarendag op een speciale wijze gevierd. Alle Vlaamse Unesco-scholen werden uitgenodigd met directies en coördinatoren en voor de eerste keer ook met leerlingen. Elk van deze doelgroepen gingen op interactieve wijze aan de slag gaan rond 'talenten', 'UNESCO' en 'netwerkend leren'. Vanuit de leerlingen kwamen veel nieuwe en creatieve ideeën.

Links:

Uitstap Canterbury

De Engelse vakwerkgroep organiseert elk jaar een daguitstap naar de historische stad Canterbury in Engeland en dat was dit jaar niet anders. We vertrokken vroeg met de bus aan de school, reden dan door naar Calais, namen daar de boot om iets later in Canterbury te arriveren. Deze uitstap was ook dit jaar opnieuw een gigantisch succes dankzij de ideale combinatie van cultuur, taal en sociale interactie. Dit resulteerde in een dag vol leerrijk plezier.

Tijdens de Engelse les werd uitgebreid aandacht besteed aan de dagreis. Zo werden The Canterbury Tales van Chaucer behandeld en werd elke leerling warm gemaakt voor de Angelsaksische cultuur. In Canterbury zelf werd elke leerling in een groepje ondergebracht en elk groepje loste dan een stadszoektocht op. We bezochten bovendien het museum dat The Canterbury Tales behandelt. Kortom, elke leerling dompelde zichzelf een hele dag onder in deze magische stad.

Initiatie Jiujitsu

Op vrijdag 21 september werd er tijdens de lessen LO voor onze leerlingen van de eerste graad een initiatie dag Braziliaanse Jiu Jitsu georganiseerd.

Dieter Truyen, lesgever en verantwoordelijke van de Brussels Brazilian Jiu Jitsu Academy te Koekelberg, heeft op een heel speelse en aangename manier onze leerlingen initiatie gegeven in allerlei verdedigings- en gevechtstechnieken.

Zowel de jongens als de meisjes hebben met plezier meegedaan en genoten van deze interessante les.

Kijk gerust naar enkel foto's en sfeerbeelden van deze leerrijke en aangename initiatiedag.

Links:

Week van de vervoering

Van maandag 17 tot vrijdag 21 september deed onze school actief mee aan de week van de vervoering. Dit kadert binnen het mobiliteitsbeleid van de school. Affiches werden opgehangen, brieven werden rondgestuurd en in de refter werden placemats gepresenteerd. Iedereen werd gevraagd om te kiezen voor een duurzaam transportmiddel.

Op maandag werd er speciaal actie gevoerd rond het fietsgebruik. Mr. Verbessem en Mr. Van de Craen gaven die leerlingen en die collega's die met de fiets kwamen een kleine attentie. De mobilteit en het milieu vinden dat fijn!

Links:

Open monumentendagen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Op maandag 17 september namen de leerlingen van 6 humane wetenschappen en 6 latijn moderne talen deel aan de Open monumentendagen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met als thema "de kunst van het bouwen".

We hebben een wandeling gemaakt langs de prachtige overdekte galerijen, waarbij de verschillende bouwstijlen vergeleken werden.

Uitstap: Dames Draaien

Vrijdag 21 september gaan de leerlingen van 5HW, 5LMt, 6HW en 6LMt naar een voorstelling van Dames Draaien. Het vrouwenfilmfestival wil laten zien dat vrouwen ook op een niet-traditionele manier in beeld kunnen worden gebracht. De leerlingen krijgen een introductie door Prof. Dr. Sofie Van Bauwel om dan een film met een kritische blik te leren bekijken.

Links:

Work for Change op donderdag 18 oktober 2012

Onder de slogan Work for Change gaan Vlaamse en Brusselse scholieren jaarlijks tijdens de schooluren één dag werken. Ook onze school doet mee met de volledige derde graad. Het loon van die dag (40 euro) staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden.

De opbrengst van Zuiddag 2012 gaat naar een jongerenproject rond kwaliteitsonderwijs in de sloppenwijken van Caracas (Venezuela). De Belgische vzw Bello Belgo wil Venezolaanse jongeren helpen leiders te worden waar dat het meest nodig is: in de sloppenwijken waar ze wonen. De negatieve omgeving waarin de 'slum kids' (jongeren uit de sloppenwijken) opgroeien ontneemt hen de kans tot zelfontplooiing, hoger onderwijs en een veelbelovende job. Velen geraken in een vicieuze cirkel, die ervoor zorgt dat ze zelf bijdragen tot de armoede en criminaliteit, een triestige realiteit.

Bello Belgo en hun Venezolaanse partner Embajadores Comunitarios willen deze vicieuze cirkel doorbreken door de jongeren een positief perspectief te bieden op hun toekomst. Hoe? Door hen te leren argumenteren, debatteren en probleemoplossend denken. Zo ontwikkelen ze een alternatief voor geweld en criminaliteit. Ze leren zelfredzaam te zijn.

Links:

Cultuur in de kijker

Ook dit schooljaar staat de cel cultuur te popelen om je te laten proeven van al het moois dat Brussel en omstreken te bieden hebben aan cultuur. Vind je in je eentje 's avonds de weg niet naar het theater, dan willen wij je graag begeleiden! De cel cultuur koos immers opnieuw enkele veel belovende voorstellingen uit waar je op kan intekenen. Je vindt beslist je gading: we opteerden immers niet alleen voor toneel- maar ook voor dans- en circusvoorstellingen. Voor ieder wat wils dus, want we kozen de voorstellingen zo uit dat leerlingen uit alle graden van deze activiteiten kunnen genieten. Enige voorwaarde is dat je zelf voor je vervoer zorgt naar en van de plaats van opvoering (meestal Brussel). Een leerkracht, lid van de cel cultuur, woont ook steeds de voorstelling bij. Meer details over de gekozen voorstellingen vind je heel gauw in deze rubriek. Iets om naar uit te kijken, want de plaatsen zijn steeds beperkt: tijdig intekenen is de boodschap!