Nieuws

(home)

Afbraak van de oude school

De afbraak van onze oude gebouwen is nu goed op weg ...

Links:

GWP's

Eerste jaar: ThuisGWP

Tweede jaar: GWP Ardennen

Met zwaar geladen zakken en een vat vol enthousiasme vertrokken de tweedejaars van het KA Koekelberg met de bus richting Stoumont. Daar aangekomen, werden we verwelkomd door een stralende zon. Een ideaal weertje voor een verkennende wandeling in de Ardense bossen. Op dinsdag trotseerden we samen met een enthousiaste gids de koude op de Hoge Venen.

De volgende dagen was de zon weer van de partij en onder die blakende bol maakten de leerlingen kennis met boerengolf, fietsten ze zich een weg naar de top, beklommen ze dapper het touwenparcours en lieten ze zich met een snelheid van 50 km/u naar beneden glijden.

Ook ’s avonds zaten de leerlingen niet stil. De activiteit ‘de doos’ leverde enkele hilarische beelden op en ook de quiz en het cluedospel vielen in de smaak. Als afsluiter gaven de leerlingen het beste van zichzelf op de dansvloer. Op vrijdag keerde het hele team moe maar voldaan huiswaarts.

Links:

Derde jaar: GWP Parijs

Met het 3de middelbaar zijn we gedurende een weekje de wonderlijke hoofdstad van onze zuiderburen gaan bezichtigen. Na 4 uurtjes met de bus kwamen we in het hartje van Parijs aan....de stad met de vele huisjes met zinken daken, de taal van de liefde en erg pittoreske pleinen.

Het Louvre, de Eiffeltoren, Montmartre, de Champs Elysées, Notre Dame, Les Tuileries, L'Arc de Triomphe, Le Quartier Latin enz... maar ook het kasteel van Versailles, Opéra Garnier en Musée d'Orsay. Parijs staat garant voor schoonheid, nostalgie, romantiek en cultuur. In het spoor van Marie-Antoinette en de haren vielen we van de ene in de andere bewondering.

Links:

Vierde jaar: FietsGWP

Links:

Vijfde jaar: GWP Normandië

Links:

Zesde jaar: GWP Barcelona

Barcelona, de stad bij uitstek als afluiter van zes jaar Unescoschool. De gotische wijk, de culturele achtergrond, het modernisme, het Unesco werelderfgoed van Gaudi, ...zelfs Nou Camp van FC Barcelona behoren tot onze europese cultuurtoppers!

Links:

Sportdag

Eerste graad

De eerste graad trok richting Wemmel voor een sportieve dag in het uiterst mooie fitness/tennis centrum Thermae Sports. Onder begeleiding van Top lesgevers werd er Bodycombat, Grit cardio, Spinnig, Cross training, Fitness, dans, estafette en teamspelen georganiseerd. Ook Tennis (indoor) zat in het aanbod. Groot succes was er voor de aquagym in het zwembad.

Gelukkig waren dit jaar alle activiteiten binnen georganiseerd daar de weergoden ons 10 mei niet goed gezind waren. De leerlingen hebben allemaal het beste van zichzelf gegeven, zoals ook enkele collega's zich lieten verleiden om aan een aantal activiteiten met volle overgave deel te nemen, bravo! Met de nodige stijfheid in de dagen die op onze geslaagde Sportdag volgde. Zeker voor herhaling vatbaar!

Derde graad

Dinsdag 10 mei was aangekondigd als een sombere dag... Weerkundig dan toch, want voor het KA Koekelberg stond er de sportdag op het programma! Om 9u30 konden de activiteiten in Deinze zoals gepland aanvangen: er werd gekajakt, gelasershoot, gesprongen, geklommen (en ook gevallen),... Op het eind van dag was iedereen enthousiast en zoals het hoort op een sportdag: vermoeid!

Links:

Socratisch gesprek

Op donderdag 28 april kwam er, naar jaarlijkse traditie en kaderend in de lessen filosofie, bij de leerlingen Latijn en Grieks uit het zesde jaar een filosoof op de bezoek. Gedurende een workshop van ruim twee lesuren maakten de leerlingen kennis met de socratische gesprekstechniek. De moderator, mr. K. Van Rossem, probeerde via een scherp spel van vraag en antwoord bij de klasgroep kritische zin aan te kweken - geheel in overeenstemming met wat de filosoof Socrates uit de Griekse oudheid beoogde. De discussie vertrok conform de traditie uit een concrete ervaring: in onze klas was het Jonas die stelde dat het bezoek aan de sloppenwijk in Zuid-Afrika hem als mens toch veranderd had. Er werd dan nagegaan of dit werkelijk zo was, om finaal te stranden bij de bedenking wat verandering precies inhield en of verandering al dan niet gebaseerd is op ervaringen. Het werd een denksessie van hoog niveau!

Links:

Bezoek Master Studenten SMU Texas

In het kader van een internationale studiereis, ontvingen we op 27 april tijdens de namiddag een groepje Master studenten. We presenteerden de werking van onze school en een aantal leerlingen van ons laatste jaar had de kans een informeel gesprek te hebben met deze studenten o.a. over de voorbereidingen van de laatstejaars op hun verdere studies.

De groep bezoekers komt van de Southern Methodist University Texas, en het zijn hoofdzakelijk Graduate students in “Educational Leadership - Higher Education”. Zij worden dus voorbereid op een baan in het administratieve deel van een college of universiteit. In het kader van hun opleiding gaan ze een week naar Europa, o.a. naar Londen, Gent en Brussel.

Links:

Castellers in Brussel!

Castells of kastelen zijn menselijke pyramiden, een vast gebruik in de Spaanse autonome regio Catalonië.

De leden van zo'n team heten castellers.

De castells werden in 2010 toegevoegd aan de immateriële werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een traditie die het midden houdt tussen sport en folklore, want de indrukwekkende resultaten worden pas bereikt met veel trainen. Kracht, respect, vertrouwen, evenwicht en moed zijn sleutelcompetenties om zo’n menselijke toren te maken! Onze leerlingen van het zesde jaar maakten zelf zo’n torens tijdens de les LO voorafgaand aan de GWP Barcelona.

Links:

MEP 2016. Geen delegatie uit Koekelberg, maar wel een hoofdprijs voor ons!

Omdat de MEP-week dit jaat samenviel met al onze GWP's, konden we geen delegatie vierdejaars sturen naar 's-Hertogenbosch, waar het MEP 2016 vorige week plaatsvond.

Vorig jaar werd Kaat Lambrechts echter verkozen tot commissievoorzitster en zij wilde die taak volledig ter harte nemen. Zij koos ervoor niet mee te gaan op GWP, maar bereidde zich grondig voor om een hele commissie met twaalf landendelegaties te leiden naar een aanvaardbare resolutie.

Kaat heeft onze school met glans vertegenwoordigd, want ze kwam vrijdag terug met de hoofdprijs: volgend jaar is zij aangesteld als voorzitter van het presidium van het MEP 2017 in Cuijk! Haar leiderschap, verantwoordelijkheidszin en compromisbereidheid zijn dus enorm in de smaak gevallen bij alle 26 Vlaamse en Nederlandse scholen. Hoedje af voor Kaat!

Vreemde vogels

De vakgroep levensbeschouwing vindt het belangrijk om respectvol en open met de eigenheid van andere levensbeschouwingen om te gaan. Daarom nodigde zij Sjarabang uit om een workshop ‘’Vreemde vogels’’ te geven aan leerlingen uit het tweede jaar. Kunst wordt door hen gezien als een perfect middel om mensen met elkaar in contact te brengen. Zelf creëren, samen met anderen werkt mee aan de idee dat we samen een geheel vormen. Het eindresultaat mag gezien worden!

Links:

Aanslagen in Brussel

Als Unesco Atheneum Koekelberg betonen wij ons medeleven aan de families, kennissen en vrienden van de talrijke onschuldige slachtoffers van de lafhartige terreurdaden in Zaventem en Brussel.

Ons hart klopt voor Brussel; die eigenzinnige, karaktervolle, ‘mooie lelijke’ stad die ons zo dierbaar is, met zijn uitgebreid aanbod aan culturele, politieke en ecoonomische activiteiten.

Vandaag bloedt ons hart voor Brussel.

Eigenlijk zijn er geen woorden voor wat op 22 maart gebeurde. Alleen dit: Brussel komt dit te boven, Brussel krijg je niet klein, Brussel zal binnenkort opnieuw bruisen.

Mondiale vormingsdag: Thema Vluchtelingen

Links:

Uitstap naar het KLARAfestival

Onze leerlingen van 6 HuWe nemen deel aan de slotavond van het Klarafestival op 24/03/2016.

De Yellow Lounge is een hippe avond met klassieke muziek die ontstond in de Berlijnse clubscene.

De school was ervan overtuigd dat dit concept perfect is om de jongeren kennis te laten maken met klassieke muziek. We kunnen zo meteen het vooroordeel doorprikken dat klassieke muziek alleen voor oudere mensen is.

Onze leerlingen hebben een video gemaakt die dit thema perfect belichaamt: Sami en Annelies hebben onze meest talentvolle leerlingen gevraagd te dansen op een herinterpretatie van klassieke muziek.UNESCO-school KaKoekelberg #YELLOWLOUNGEBRUSSELS

Onze leerlingen winnen de voorronde van de HUJO debatwedstrijd!

Afgelopen woensdag 24 februari hebben Desiré Schoutsen (5GL) en Jakob Hennaert (5HUW) de provinciale voorronde van de jaarlijkse debatwedstrijd, georganiseerd door HuJo (Humanistische Jongeren) gewonnen. Ze wonnen de hun 3 toegewezen confrontaties telkens tegen een ander duo. Onderwerpen van discussie waren respectievelijk: het toekennen van een verdeelsleutel onder de EU-landen inzake het actuele vluchtelingenprobleem, het vervangen van ‘geslacht’ door ‘gender’ op officiële papieren en tot slot werden de looks van zwarte Piet op de korrel genomen.

Vooral dit laatste debat werd een zinderend kijkstuk en hoorspel! De tegenpartij, waarin Lora Hasenbroekx – nog een Kak’er – zetelde, bood stevig weerwoord en bezorgde na het eindsignaal de jury grote kopzorgen voor de eindbeslissing.

Uiteindelijk trokken Jakob en Desiré aan het langste eind en zodoende mogen zij op zaterdag 12 maart het Brussels Gewest (en de eer van het KaK) gaan verdedigen in het Vlaams Parlement.

Supporters zijn (mits vooraf inschrijven) van harte welkom!

Wij wensen hen alvast veel succes toe!

Links:

Uitstap naar de Nationale bank

Bevraging van onze leerlingen ivm de eindtermen in het parlement

Kundry, Anna en Mevr. Bornauw trokken vorige vrijdag naar het Vlaams Parlement waar ze minister Crevits ontmoetten. Zij kregen er als opdracht om voor 22 april al onze leerlingen te bevragen over wat leerlingen verwachten van een school. Er komen namelijk nieuwe eindtermen aan en wij mogen mee ons zegje doen, samen met zo'n 50 andere scholen.

Links:

Mondiale dag: thema vluchtelingen

Ook dit jaar houden we een mondiale dag op onze school. Dit wordt de apotheose van het jaarthema vluchtelingen. Op 15/3 zijn er workshops, lezingen, uitstappen en activiteiten waarbij onze leerlingen samenwerken met vluchtelingen uit verschillende centra.

Culturele avond

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren wij opnieuw onze culturele avond. Vanzelfsprekend kozen we er deze keer voor om volop aan de slag te gaan met wat de Grote Bard ooit heeft geschreven, waarop hij zich heeft gebaseerd of hoe anderen zich door hem lieten inspireren.

Wil ook u zijn 400-jarig overlijden herdenken, kom dan op 19 maart 2016 om 20u naar “William Shakespeare” in de grote aula van onze school, Felix Vande Sandestraat 17 te 1081 Koekelberg (Metrostation Simonis). Voor een kaartje betaalt u € 7,5. Voorverkoop in het onthaal vanaf 7 maart.

Dialoogklassen

Vrijdag 5 Februari namen onze leerlingen van 5 HW en 5 Ec.MTb , samen met leerlingen van de Rozenberg S.O. uit Mol, deel aan de ‘dialoogklassen’ in het Vlaams Parlement. Ze gingen met elkaar in gesprek over thema's die jongeren boeien en leren elkaar beter kennen. Zij bespraken samen de thema’s, de stellingen en de vragen die ze aan de politici wilden voorleggen. Nadien gingen ze in dialoog met politici van verschillende politieke partijen over de volgende thema’s: mobiliteit, vluchtelingen en milieu.

Links:

Dikketruiendag

Links:

Italiaanse avond

Het KAK viert Carnaval

Links:

Dagreis 3de jaar naar Auschwitz!!

Op Donderdag 28 januari 2016 zijn onze leerlingen uit 3 humane wetenschappen tot in Auschwitz-Birkenau gereisd in het kader van herinneringseducatie.

Links:

Brunch van het zesde jaar

Op woensdag 27 januari werden onze leerlingen uit het 6de jaar verwend met allerhande lekkernijen die zij zelf thuis klaargemaakt hebben. Gaande van zoute hapjes over zoetigheden hebben onze laatstejaars kunnen genieten van een welverdiende brunch op school. De Kidibul stond in ieder geval al koud!

Links:

Rijbewijs op school

Dankzij Rijbewijs op School kunnen onze leerlingen uit het laatste jaar secundair onderwijs op school lessen theorie volgen en vanaf de leeftijd van 17 jaar het theorie-examen rijbewijs B afleggen.

Dat betekent dat elk schooljaar een groot deel van onze leerlingen de kans krijgen om hun voorlopig rijbewijs te halen op de schoolbanken en tegelijk professionele vorming krijgen, met aandacht voor milieu en duurzame mobiliteit.

Opendeurnocturne was een succes

Op dinsdag 19 janauri stonden de deuren van onze school wagenwijd open. Leerlingen van de derde graad vanuit de basisschool kwamen samen met hun ouders een kijkje nemen in onze school. Hoe voelt het nu aan om les te volgen in het secundair onderwijs? De leraars van het eerste jaar gaven het beste van zichzelf. Latijn, wiskunde, wetenschap, techniek, economie,... van alles kon op speelse wijze geproefd worden door de ouders én door de leerlingen. Ook dit maal was de opendeurnocture een schot in de roos!

Links:

Opendeurnocturne

Op 19 januari 2016 om 19u is het weer opendeurocturne!

Leerlingen uit de derde graad basisonderwijs kunnen spelenderwijs kennismaken met de werking van het KA Koekelberg.

Gaan we voor Latijn of eerder voor de Moderne Wetenschappen?

Onze leerlingen geven rondleidingen op school. Alle leraars uit de eerste graad staan klaar voor al jullie vragen ivm inschrijvingen voor volgend schooljaar.

Aanslagen Parijs

Naar aanleiding van de wereldschokkende gebeurtenissen in Parijs zijn wij als school ook diep aangeslagen. Weer eens blijkt uit de actualiteit dat de Unesco-waarden (verdraagzaamheid, solidariteit, ...) van uitzonderlijk belang zijn voor onze jongeren: zij zijn immers de volwassenen van morgen!

In onze school werd zoals elders in Europa op maandag om 12u een minuut stilte gehouden. Die minuut stilte was tegelijk bedoeld voor alle andere slachtoffers van terreur (Libanon, Syrië, Palestina, Israël, Afghanistan, …). Dit herdenkingsmoment werd voorafgegaan door klasgesprekken en debatten. Tijdens deze gesprekken konden leerlingen hun impressies, angsten en meningen, vragen en verhalen kwijt. Een deel van onze leerlingen komt uit Molenbeek, dat momenteel internationaal in het oog van de storm zit. Uit hun verhalen blijkt de noodzaak te bestaan om, ondanks deze problemen, ook de positieve kanten van Molenbeek te benadrukken. Dat was ook hetgeen leerlingen vertelden in een interview bij FM Brussel.

Een van onze leraren islamitische godsdienst, Saïd Aberkan, heeft samen met de leden van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog en de voorzitter van het Platform van Vlaamse imams met Vlaams minister-president Geert Bourgeois  het voortouw genomen om duidelijk een afstand te creëren tussen de islam als vredelievende godsdienst en de extreme terreur. Zij veroordelen resoluut en krachtig deze barbaarse terreur en elke vorm van haat en geweld die de menselijke waardigheid en de fundamenten van onze Westerse samenleving beogen te vernietigen. Zij verzetten zich des te meer tegen haat en geweld gepleegd in naam van welke religieuze of ideologische overtuiging dan ook. Ongeacht de verschillen tussen godsdiensten en levensbeschouwingen moeten we allen bijdragen aan een vreedzame, menswaardige en zorgzame samenleving waarin plaats is voor iedereen, ongeacht zijn ideologische, religieuze, etnische of sociale achtergrond.

Links:

Munesco

Munesco (Model-Unesco) is een rollenspel met leerlingen van verschillende Unesco-scholen, dit jaar van België en Nederland. Het onderwerp dit jaar had te maken met de bescherming van cultureel erfgoed in oorlogsgebied. Het ging door in Leuven van 18 tot en met 20 november. Elke school mocht een delegatie van vier leerlingen afvaardigen: een ambassadeur, een adjunct-ambassadeur, een vertegenwoordiger van een toegewezen NGO en een journalist van het betrokken land. Onze leerlingen vertegenwoordigden de Arabische Republiek Syrië. De bedoeling was dat de leerlingen zich zo goed mogelijk zouden inleven in hun specifieke rol.

Onze leerlingen hebben zich bijzonder goed gekweten van hun rol, zo goed zelf dat het Syrië "van Assad" (naar het schijnt de rol van de begeleidende leraar...) er met hulp van enkele bondgenoten in slaagde een resolutie te laten goedkeuren, conform de vooropgestelde doelen.

Proficiat aan de vier leerlingen van het vijfde jaar die deelnamen: Kaat, Fanny, Jakob en Desiré.

Links:

Amnesty International: Schrijf-ze-vrijdag

In het kader van de schrijf-ze-vrijdag, een initiatief van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, hebben de leerkrachten van de levensbeschouwelijke vakken besloten de handen in elkaar te slaan en een gezamenlijke les te geven omtrent de mensenrechten.

Hierop aansluitend volgde de eigenlijke actie, met name het schrijven door elke leerling van een brief naar respectievelijk de Saoedische ambassade en het beleid ter plaatse met als inzet het schenken van de vrijheid aan gewetensgevangene en mensenrechtenactivist Raif Badawi.

Links:

Opendeurnocturne

De overgang van basisschool naar het secundair onderwijs is een grote en belangrijke stap in de schoolcarrière van een kind. Als ouder stelt u dan zich dan ook meer dan waarschijnlijk enkele prangende vragen. Hoe ziet dat secundair onderwijs er nu uit tegenwoordig? Welke richtingen kan mijn kind volgen? Welke toekomstmogelijkheden heeft het als het Latijn volgt? Of kiest het vandaag de dag beter voor wetenschappelijk werk of het taalatelier?

Om u te helpen een antwoord te formuleren op al deze vragen, willen wij u graag kennis laten maken met onze school, en de verschillende richtingen die wij aanbieden in de eerste graad. En hoe kunnen we dat beter doen dan u te tonen waar we het beste in zijn?

Wij laten u samen met uw kind weer plaatsnemen in de schoolbanken, en geven u een viertal korte lesjes naar keuze van elk een kwartier. Elk “klasje” wordt begeleid van lokaal naar lokaal door leerlingen uit de derde graad, die u graag in geuren en kleuren over hun bevindingen en evaringen zullen vertellen. Voor de vier lesjes kan u bij aankomst kiezen uit verschillende trajecten: met of zonder Latijn, meer taalgericht of meer wetenschappelijk gericht, …

Uiteraard kan u voor verdere inlichtingen achteraf nog bij directie, leerkrachten, ouders en leerlingen terecht tijdens een hapje en een drankje. Opendeurnocturne op dinsdag 19 januari 2016 om 19.00 uur.

GO! Atheneum Koekelberg levert voorzitter én ondervoorzitter VSK

Scholengroep Brussel meldt met enige trots dat Lora Haesenbroekx, leerling 6de jaar economie moderne talen van het GO! Atheneum Koekelberg, afgelopen zaterdag door de algemene raad van de Vlaamse Scholierenkoepel werd herverkozen tot voorzitter. Maar daar blijft het niet bij. Ook Soufiane Belali, klasgenoot van Lora, werd verkozen als ondervoorzitter van VSK.

De Vlaamse Scholierenkoepel, of kortweg VSK, is de overkoepelende leerlingenraad van Vlaanderen die de meningen van alle scholieren verzamelt en daarmee dus een legitieme vertegenwoordiger en spreekbuis is naar het onderwijsbeleid toe. De VSK is bovendien al 16 jaar een officieel adviesorgaan van de Vlaamse Minister van Onderwijs.

Onze leerlingen doen mee aan 'On Wheels'!

Op 22 oktober deden onze leerlingen van het 6de jaar mee aan een toegankelijkheidsmeting voor rolstoelgebruikers. De resultaten van deze meting worden gebruikt voor 'On Wheels', de applicatie die de rolstoeltoegankelijkheid van steden in kaart brengt. Onze leerlingen gingen vandaag in duo op stap in Brussel om verschillende hindernissen voor rolstoelgebruikers op te meten. Onder andere werd de ingang van winkels en de hoogte van de drempels die er liggen gemeten.

Links:

Zuiddag

Naar jaarlijkse gewoonte doen we mee aan Zuiddag!

Zuiddag 2015 staat in het kader van de chocoladeboeren in Nicaragua.

Zuiddag 2015: Yes, Youth Can

Op 19 oktober kregen we op school bezoek van enkele Nicaraguaanse jongeren en Zuiddagmedewerkers. We kregen een interessante presentatie over hun land en leefsituatie. Deze jongeren hebben minder mogelijkheden om te studeren, maar willen via hun werk op het land een betere toekomst creeëren. Nicaraguaanse jongeren aan zet in de cacaosector

Chocolade!

Jong en oud, overal te wereld genieten ervan. Voor jongeren in Nicaragua is chocolade echter meer dan alleen wat lekkers. Dankzij onze steun met Zuiddag kunnen we Nicaraguaanse jongeren meer, betere en duurzame toekomstmogelijkheden bieden door hen mee het initiatief te laten nemen in de cacaoteelt en -sector. Hun directe doelgroep zijn de jongeren en meisjes, van la Campesina, een 375 leden-tellende cacaocoöperatie die haar hoofdzetel heeft in Matiguàs, Nicaragua.

La Campesina

Wereldwijd, ook in Nicaragua, ontvluchten jongeren het platteland en de landbouw. Maar steeds meer jongeren van La Campesina zien de cacaoteelt en -sector als hét pad naar een duurzaam en leefbaar inkomen. En ze hebben geen ongelijk: de cacaoproductie biedt hen ongeziene mogelijkheden nu de vraag naar cacao wereldwijd stijgt, tegen 2020 maar liefst met 30 procent.

Op donderdag 22 oktober werken onze 5de jaars voor dit project en helpen zo hun Nicaraguaanse leeftijdsgenoten hun toekomstdroom in La Campesina realiseren.Een kleine greep uit de zuiddagactiviteiten van onze leerlingen:

Interlevensbeschouwlijke uitstap

Op 12/10 bezochten alle derdejaars een orthodoxe en een protestantse kerk, de basiliek van Koekelberg, een moskee en het Huis van de Mens.

Enkele verschillen waren meteen duidelijk, want elke levensbeschouwing hanteert andere rituelen of gebruiken. Maar heel snel merkten de leerlingen ook op dat waarden als respect en solidariteit steeds terug kwamen.

Het was een leerrijke reis voor ieder van ons!

Links:

Week van de Mobiliteit van 16 tot en met 22 september 2015

De Week van de Mobiliteit in september is uitgegroeid tot de belangrijkste campagne in het teken van duurzame mobiliteit.

Niet alleen bij ons, maar in heel Europa zetten lokale besturen, scholen, bedrijven en verenigingen hun schouders onder duizenden autoluwe initiatieven.

Op donderdag 17 september deed het Unesco Atheneum Koekelberg mee met de Car Free Day. Het MOS-team organiseerde een actie voor de leerlingen en personeelsleden die met de fiets naar school kwamen. Al onze fietsers werden in de watten gelegd: ze ontvangen een fietsaccessoire en krijgen een ontbijtkoek.  De actie is een succes: 40 leerlingen en leraars fietsten naar school!

Links:

Het nieuwe schooljaar is gestart!