Cultuurprojecten

Theater- en filmvoorstellingen

Elk schooljaar programmeren we buiten de lesuren bezoeken aan theater- en filmvoorstellingen. Regelmatig organiseren we ook lezingen van schrijvers op school of wonen we publieke lezingen bij. Deelname aan de activiteiten is voor de leerlingen vrij.

Culturele avond

De culturele avond is nu uitgegroeid tot een tweejaarlijks evenement waarin de woordkunst op het voorplan treedt: toneel en poëzie worden afgewisseld met dans en muziek, zowel modern als klassiek, om tot een boeiend totaalspektakel te komen. Meer dan een kwart van de leerlingen neemt aan de culturele avond actief deel. Daardoor slagen we er in een sterk gemeenschapsgevoel te creëren.

Om de technische ondersteuning optimaal te krijgen, en om de toeschouwers op een comfortabele manier te kunnen ontvangen, gaan deze voorstellingen niet langer op school maar in een echte theaterzaal door.

Muzikale avond

Duke Ellington zei het al in de vorige eeuw: It don't mean a thing if you ain't got that swing. Onze school schaart zich volmondig achter deze uitspraak en daarom organiseren we tweejaarlijks een muzikale avond. Op deze avond krijgen de leerlingen een podium ter beschikking waarop ze de school muzikaal opluisteren. Voel je het ook kriebelen of heb je vingervlugge vingers op de gitaar of piano? Of houd je meer van trage ballades? Het kan allemaal.

Gedichtendag

De laatste donderdag van januari is er altijd iets meer poëzie op school dan anders, en dat niet alleen in de lessen Nederlands: Latijnse gedichten, poëtische ontboezemingen in een wetenschappelijk jasje, gedichtenposters in de schoolgangen en zelfs op het toilet, ... alles kan die dag.

Wij laten op het KAK de internationale gedichtendag immers nooit zomaar voorbijgaan. Al enkele jaren dingen alle leerlingen zelfs mee naar een eervolle vermelding of een prijs tijdens ons eigen 'Gala van de Gouden Pen'.

Op gedichtendag rollen wij de rode loper uit voor de poëzie!

Poem competition

De vakgroep Engels organiseert elk jaar een poëziewedstrijd met echte Engelse gedichten geschreven door onze leerlingen. Elk jaar opnieuw zijn er mooie pareltjes bij. De leerlingen stemmen zelf welk gedicht de wedstrijd wint en de winnaars krijgen mooie poëtische prijzen mee naar huis.

Engels toneel

Dat we de Engelse cultuur hoog in het vaandel dragen, merk je op allerlei fronten. Wie zeker niet over het hoofd gezien mag worden, is de bard en grootmeester William Shakespeare. Daarom komt een heus Brits toneelgezelschap de letterkunstenaar introduceren aan de derde graad. Deze voorstelling is interactief en altijd weer verrassend, niet in het minst dankzij de zeer gewaardeerde bijdragen van onze enthousiaste leerlingen.

De eerste en tweede graden vereren we met een introductie van verschillende Engelse verhalen. Ook deze leerlingen savoureren Groot-Brittannië op een meesterlijke wijze. Ze zweven mee op de verhaalwolken van gedreven verhalenvertellers en ook hier wordt het interactieve luik niet uit het oog verloren, want zoals Shakespeare het accuraat wist te vertellen: All the world's a stage.