Nieuws

(home)

Preventiecampagne Gameverslaving - 3de jaar MT Nederlands

De leerlingen van het 3de jaar hebben vandaag tijdens de les MT-Nederlands de school geïnformeerd over gameverslaving. Wie speelt al eens een spelletje? Wie maakt daarbij duidelijke afspraken met zijn ouders? Bij wie wordt al eens een spel samen met de ouders gespeeld? We kennen genoeg voordelen van gamen (het is sociaal, je leert Engels en geschiedenis, je kweekt reflexen, je ontwikkelt je oplossend denkvermogen, enz...), maar zijn we ons ook bewust van de gevaren (sociaal, ja, maar in een asociale wereld, laten we er onze nachtrust niet voor, onze eetlust neemt af - en dan hebben we het nog niet over de ellelange discussies met de ouders over het op tijd aan tafel zitten -, beleven we de realiteit nog op een gepaste manier,...het sociale isolement loert om de hoek, vriendschappen dreigen teloor te gaan en depressie is nabij). Kortom vandaag woedde er een storm door de lokalen met veel stof tot nadenken...

Links:

Youca

Vandaag was het voor de twaalfde keer YOUCA (vroeger Zuiddag), waarbij leerlingen een dag lang werken om geld te verdienen voor een goed doel. Onze leerlingen van het vijfde jaar deden allemaal enthousiast mee en solliciteerden de afgelopen maand voor jobs bij bedrijven van hun interesse. Vandaag mochten ze dan eindelijk wat werkervaring opdoen. In plaats van naar school te komen, startten ze bij de Delhaize, Dreamland, Randstad en zelfs Bpost. De leerlingen die helaas werkloos bleven, werden nuttig aan het werk gezet in sociale stages of zelf op school. Bij ons hielpen ze mee aan een grote schoonmaak van de school en het omringende park.


Uitwisseling Salerno

Jaarlijks organiseren wij een uitwisselingsproject met een Unesco school in Salerno en onze school. Olv S Wellens, leraar klassieke talen zijn een aantal leerlingen naar zuid Italië vertrokken om samen te werken rond het thema gendergelijkheid.

Links:

Lessen STEM op het KAK

Olv D Deses, leraar wiskunde van de school worden de leerlingen ingewijd in Science, Technoloy, Engineering en Mathematics. De leerlingen van het 6de jaar wiskunde en wetenschappen doorlopen dit interessant project waar zij in contact komen met de toepassingen van wiskunde, informatica en wetenschap...

Via Boole-algebra en elektronica krijgen de leerlingen een betere kijk op de werking van computers. Nadien zullen ze leren programmeren en zelfs een robot bouwen en besturen.

Links:

Brooddozen op het KAK

Als Unesco-school maken wij aan al onze nieuwe leerlingen duidelijk dat duurzame ontwikkeling ook in kleine dingen belangrijk zijn; Op school wordt er geen zilverpapier meer gebruikt; alle leerlingen krijgen daarom een brooddoos van de school.

Links:

Uitstap Technopolis en Planckendael

Op dinsdag 3 oktober had er een ware volksverhuizing plaats vanuit de Felix Vande Sandestraat in Koekelberg. 229 Leerlingen stapten er op bussen om richting Mechelen te rijden.

In de voormiddag bezochten ze Technopolis. De leerlingen volgden in het doe-centrum een e-rally rond de thema’s ‘techniek’ – ‘gezondheid’ en ‘ontdek je talent’. Het aanbod aan experimenten is er groot en sommigen renden van her naar der om zoveel mogelijk te experimenteren.

In de namiddag reisden de leerlingen de wereld rond in Planckendael. De herfstzon maakte dat het een plezier was om rond te kuieren in het grote domein. De Aziatische olifant, de koala’s, de piguïns en de giraffen hebben voor hen geen geheimen meer en ze worden gekoesterd op de selfies die ze namen.

Links:

Gezond ontbijt

Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar hoort ook een stevig, gezond ontbijt bij. In oktober staat een BIOLOGISCH ONTBIJT in de eerste graad gepland: vorige woensdag was het eerste jaar aan de beurt, volgende week dekken we de tafel voor de leerlingen van het tweede jaar.

De leerlingen maken op dat moment kennis met een uitgebreid assortiment biologische producten, en vooral in de taallessen is er extra aandacht voor dit thema.

Het is een jaarlijkse traditie geworden: de ouderraad ism de school en Bioplanet, zorgt voor een vlot verloop van het ontbijt. Alle ouders die willen aanschuiven, zijn ook welkom op school.

Links:

origineel boekverslag

Eén van onze leerkrachten Nederlands ontving van Jorrin Vynck (1LA) een wel heel origineel boekverslag.

Music for life

Onze school doet mee aan Music for life. We zamelen geld in voor de verwezenlijking van de buitenspeeltuin van het kinderziekenhuis te Jette (project Appeltuin/ Villa Samson). Kostprijs: 3000 euro.Van 9 tot 13 oktober zullen we appels verkopen tijdens de pauzes en kunnen er uiteraard ook besteld worden.

Om de verkoop te lanceren zullen er op maandag 9/10 leraars rondgaan in de klassen tijdens het derde lesuur met stukjes appel.

De appels ophalen kan tijdens het oudercontact of op 24/10 zelf. Dan zullen er ook zelfgemaakte sleutelhangers te koop zijn in de vorm van een appeltje.

De week van 16 oktober willen we geld in het laatje krijgen door spelletjes te organiseren over de middag. Ook leraars kunnen zich dan laten gaan tijdens de grote speeltijd om blikken omver te werpen, te bowlen, enzovoort.

Nog een laatste weetje, de leerlingenraad doneerde alvast 750 euro!

Biotoopstudie

In de periode van 18 tot 28 september gaat voor alle klassen van het tweede jaar een biotoopstudie door.

We trekken naar het Boudewijnpark in Jette en voeren er in groepjes allerlei opdrachten uit. Elke groep maakt o.a. een portret van een boom door de stam en de kruin via gedetailleerde vragen te beschrijven en te determineren.

De invloed van de abiotische factoren op de aanwezigheid van planten en dieren wordt eveneens onderzocht. Met de hulpmiddelen van het natuurcentrum bepalen we de grondsoort, bodemsoort, bodemhardheid, waterdoorlaatbaarheid, bodemtemperatuur, lichtsterkte, bodem- en luchtvochtigheid. Het determineren van bodemdieren kan steeds op veel bijval rekenen bij de leerlingen.

Gelukkig zijn de weergoden ons voorlopig nog goedgezind en genieten we volop van de natuur!

Hierbij krijgen jullie alvast een eerste impressie...

Links:

Unesco Atheneum Koekelberg on bike...

Op 17 september werd in Brussel de autoloze zondag georganiseerd als aftrap van de week van de Mobiliteit. Als Unesco-school spreekt het voor zich dat wij hieraan ook ons steentje toe bijdragen.

In de eerste plaats promoten we het gebruik van het openbaar vervoer om naar school te komen, en laten de auto op stal. Op vrijdag 22 september kwamen een 100-tal leerlingen en een aantal collega’s met de fiets, step of skateboard naar school. Zij werden 's morgens beloond met een lekkere koffiekoek om de dag goed te kunnen starten.

Links:

Het nieuwe schooljaar is gestart!

Een nieuwe school, een nieuwe start... Spannende tijden voor een eerste jaars leerling!

Gelukkig werden ze met open armen verwelkomd en stond er een ontbijtje op hen te wachten. Vervolgens maakten de leerlingen kennis met smartschool, de leerlingenraad én met elkaar. Iedereen is nu klaar voor een knallend schooljaar!

Links: