Interculturele uitwisseling met Unesco-school Liceo Statale Regina Margherita - Salerno.

Op uitnodiging van deze Unesco-school in Zuid-ItaliŽ gaat een groepje leerlingen van het 5de jaar voor een week op uitwisseling (ma 19 - za 24 oktober).
CoŲrdinatie van het project: M Sevrin en A-K Geenens.

De leerlingen hebben dinsdag (tot 13u = gewone Italiaanse schooldag) en woensdag (tot 16u = exta lange Italiaanse schooldag, de school moest voor ons speciaal langer openblijven) gewerkt aan het project: We are migrants: listen to our story..

Mary Haines, the English conversation teacher in Salerno, had allerlei activiteiten voorbereid: een stellingenspel, een inlevingsopdracht, een rollenspel, ... Uiteraard was er ook tijd voor de presentatie van de verhalen van migranten die naar ItaliŽ en naar BelgiŽ gekomen zijn.

Alles kwam samen in de uitwerking van een definitieve presentatie van zelfgeschreven 'charters' voor scholen: wat kan een school doen om het leven van een nieuwkomer uit een ander land aangenamer en gemakkelijker te maken? We merkten ook op dat ook wij, de gasten, veel leren van de nieuwkomers van over de hele wereld.

Woensdag werd de dag afgesloten met een korte wandeling door Salerno en een bezoek aan de duomo. Nadien was er tijd om wat te shoppen in de stad.

Ondanks de regen zijn we donderdag toch naar Amalfi gereden. We zijn pas vertrokken nadat de leerlingen eerst nog een uur gewerkt hebben aan het schrijven van een eigen gedicht/een acrostichon als afsluiter van de werkperiode. Het bezoek aan Amalfi begon wel in mineur, want we zagen de geplande bus voor onze neus wegrijden, maar na een uurtje wachten waren we uiteindelijk vertrokken voor een rit van anderhalf uur vol bochten (vraag maar aan Noah wat dat met een mens doet), en ook met veel fantastische uitzichten. Amalfi, een stad met een rijk verleden, leerden we kennen dankzij Mary Haines: zij gidste ons door de wirwar van kleine straatjes en natuurlijk ook in de kathedraal. Ook in de regen is Amalfi best een gezellig stadje ...

Vrijdag: eindelijk zon vandaag! Onze uitstap naar Pompei kon dan ook niet mislukken. We wandelden door de straten als Romeinen en gingen een kijkje nemen in het amfitheater en het theater, maar ook de badhuizen en winkeltjes kregen onze aandacht. De leerlingen herinnerden zich levendig de lessen van mevrouw Vlasschaert (in het tweede jaar) en waren uiterst tevreden om Pompei nu ook eens in het echt te zien!

Links: